Zevs eller Poseidon fra Artemision

Statuen er usedvanlig godt bevart. Den regnes som et av de viktigste verkene fra tidlig klassisk tid. For å støpe en statue av denne størrelsen må en på denne tiden ha utviklet relativt avanserte sjaktovner.

Zevs eller Poseidon fra Artemision
Av .
Lisens: Begrenset gjenbruk

Kapp Artemision er nordspissen av øya Evvia, Hellas. Utenfor Kapp Artemision stod i 480 fvt. et stort sjøslag mellom den persiske og den greske flåten under perserkrigene. Slaget foregikk i august eller september, samtidig med slaget ved Thermopylai.

Faktaboks

Også kjent som

Artemisium, Artemisio

Nær slagstedet gjorde greske fiskere i 1928 et oppsiktsvekkende funn av en litt over legemsstor bronsestatue, antatt å forestille Zevs eller Poseidon. Statuen er usedvanlig godt bevart, bare de innlagte steinene til øyne mangler. Den regnes som et av de viktigste verkene fra tidlig klassisk tid. Kunstnerens navn er ikke kjent, men utførelsen vitner om en framskreden beherskelse av materialet. For å støpe en statue av denne størrelsen må en på denne tiden ha utviklet relativt avanserte sjaktovner.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg