Planter's Punch
Planter's Punch er en klassiker innen romcocktailer, som ofte inneholder fruktjuice.
Av .
Lisens: CC BY SA 3.0

Planter’s Punch er en cocktail som lages av rom, sitrus, sukker, vann eller juice. Den kommer fra Jamaica, og var svært populær mot slutten av 1800-tallet.

Faktaboks

Uttale
pl'ænters pønsj

Planter’s Punch er i utgangspunktet en enkel drink. Opprinnelig ble punsjen blandet ut med vann, men i dag er det vanligst å bruke ulike typer fruktjuice, for eksempel av ananas eller andre eksotiske frukter. Ordet planter viser til sukkerplantasjer, der biproduktet melasse brukes til å lage brennevinet rom.

Rom, sitrus og sukker er en velkjent kombinasjon på de karibiske øyene, og har vært det i mange hundre år. Planter’s Punch markerte sånn sett ikke noe nytt, så populariteten skyldes sannsynligvis at navnet hadde en romantisk klang.

Historie

Det finnes flere teorier om opprinnelsen til Planter’s Punch. Både byen Charleston i Sør-Carolina og Planter’s Hotel i St. Louis i Missouri nevnes som mulige opphavssteder, men det er mer trolig at man skal til Jamaica. Den eldste teksten man har funnet om Planter’s Punch er fra 1878, i Londonmagasinet Fun. Der vises det til nettopp Jamaica:

A wine-glass with lemon juice fill,

Of sugar the same glass fill twice

Then rub them together until

The mixture looks smooth, soft, and nice.

Of rum then three wine glasses add,

And four of cold water please take. A

Drink then you'll have that's not bad —

At least, so they say in Jamaica.

Av uklare årsaker presenteres oppskriften på Planter’s Punch ofte på rim. I Kansas City Star i 1903 sto følgende oppskrift: One of sour, one of sweet, two of strong, and one of weak.

Planter’s Punch var populær mot slutten av 1800-tallet og hadde sin storhetstid etter forbudstiden, men etter andre verdenskrig ble den stort sett glemt. På begynnelsen av 2000-tallet fikk den en liten renessanse, da eksotiske tiki-drinker ble trendy.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg