Planteliv i Frankrike

Artikkelstart

I eldre tid var store deler av Frankrike skogkledd med sommergrønne løvtrær i nord og vest og eviggrønne løvtrær i sør. Skogene ble etter hvert uthugd og jorden dyrket. Ennå er det en del bøk, sommereik og vintereik igjen i nord og vest, korkeik og steineik i sør. I fjellene er det store innslag av bartrær, særlig i Les Vosges, Jura, Alpene og Pyreneene. Ellers er det i fjellene betydelig innslag av bøk og kastanje, den siste særlig i Les Cévennes. I en spesiell stilling står de omfattende skogarealene i Les Landes med plantet barskog. Popler er vanlig langs elver og kanaler.

I Bretagne og langs Engelske kanal er det store beitestrekninger og lyngheier med røsslyng, klokkelyng og grønnris, men beitemark med gress- og starrarter, som er så vanlig i Nord-Europa, er meget sjelden i Frankrike.

I sør er vegetasjonen preget av tørken om sommeren. Utenom dyrket mark er det maquis, på svært tørre steder garrigue. På Rivieraen er det innslag av palmer og andre mer varmekrevende vekster. Sitrusfrukter finner man bare på Rivieraen og i Roussillon ved grensen mot Spania.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg