Faktaboks

Les Vosges
tysk Die Vogesen eller Der Wasgau
Uttale
le vå:ʒ
Etymologi

av latin vosegus, ‘høydedrag’

Les Vosges er et fjellområde i Frankrike. Det ligger i overgangen mellom landskapene Alsace, Lorraine og Franche-Comté.

Les Vosges er en blokk av det hercynske fjellkjedesystem, vesentlig bygd opp av granitter, gneiser og paleozoiske skifre. Den opprinnelige fjellkjeden ble nedtæret i perm og igjen hevet i tertiær i forbindelse med jordskorpebevegelser da Jurafjellene og Alpene ble dannet.

Fjellområdet avgrenses i nord av Savernepasset (cirka 250 meter over havet), og i sør av Den Burgundiske port som skiller Les Vosges fra Jurafjellene. Det hever seg bratt fra Rhinens elveslette i øst, mens det skråner jevnt ned mot Lorraine i vest. Høyest er den sørlige delen der Grand Ballon d'Alsace, nordvest for Mulhouse, når 1424 meter over havet.

Hovedvannskillet i Les Vosges danner vannskille mellom elvene Moselle og Rhinen. Vannskillet danner også et språklig skille mellom det stort sett tysktalende Alsace i øst og de fransktalende deler av Lorraine i vest.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg