Frankrike (Natur) (Bretagne)

Lengst i vest, ved Atlanterhavet, ligger Bretagne med sin forrevne kyst og et karrig landskap innenfor. Jordsmonnet er magert og gårdene små. Fra Cote Sauvage på Quiberonhalvøya. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /NTB Scanpix ※.
Frankrike, Provence

Landskap med pittoresk landsbybebyggelse i Provence, sør i landet. I forgrunnen vokser lavendel, som bl.a. brukes i parfymeindustrien. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /NTB Scanpix ※.

Fra Chateau des Fines-Roches i Rhônedalen, like sør for byen Chateauneuf du Pape, et av Frankrikes mange slott med vinproduksjon.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Place de la Concorde i Paris.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Størstedelen av Frankrike vender ut mot Atlanterhavet, og klimaet bærer preg av dette. Tempererte vinder fra vest stryker inn over landet og gir et mildt, fuktig klima med små årlige temperatursvingninger i de vestlige og nordlige landsdelene. Særlig utpreget er det maritime klimaet i Bretagne. Middeltemperaturen i Brest er 7 °C i kaldeste måned (februar) og 17 °C i varmeste måned (august), og årsnedbøren er 1150 millimeter. Ved kysten er nedbøren størst i sørvest ved foten av Pyreneene, med 1475 mm i Biarritz. Nedbøren faller jevnt over året med et visst tyngdepunkt i høstmånedene. Ellers er nedbøren i høy grad avhengig av høyde over havet, med nedbørmengder over 2000 mm i den vestlige delen av Pyreneene.

Lenger øst i Frankrike er klimaet mer kontinentalt. Temperatursvingningene over året er større, og nedbøren i lavlandet er gjennomgående noe mindre enn ved kysten, med et nedbørmaksimum om sommeren. I Dijon i Bourgogne er middeltemperaturen i januar 1,5 °C og i juli 19,5 °C, årsnedbør er 700 mm.

En tredje hovedtype er middelhavsklimaet i sørøst med varme og tørre, nesten regnløse somrer og milde, fuktige vintrer. Marseille har 6 °C i gjennomsnitt for kaldeste måned (februar) og 23 °C for varmeste, og årsnedbør på cirka 590 mm. Grensen for området med middelhavsklima følger stort sett vannskillet. I Rhônedalen er det imidlertid en større overgangssone. Et spesielt fenomen ved middelhavskysten er den tørre, kalde luften fra nord, mistral, som om vinteren tidvis trenger seg sørover gjennom Rhônedalen. Temperaturen kan synke ned til –10 °C selv i Rhône-deltaet under slike fremstøt av kaldluft. Kystlandet østenfor, Rivieraen, er delvis beskyttet mot mistralen av fjellene.

Det kan forekomme frost om vinteren i hele landet, dog nokså sjeldent på Rivieraen, noe som er en av forutsetningene for dens berømthet som turistområde. Snøen kan ligge lenge i fjellområdene, men bare i de høyeste deler av Alpene og Pyreneene finnes evig snø og is.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg