Størstedelen av Frankrike vender ut mot Atlanterhavet, og klimaet bærer preg av dette. Tempererte vinder fra vest stryker inn over landet og gir et mildt, fuktig klima med små årlige temperatursvingninger i de vestlige og nordlige landsdeler. Særlig utpreget er det maritime klimaet i Bretagne. Middeltemperaturen i Brest er 7 °C i kaldeste måned (februar) og 17 °C i varmeste måned (august), og årsnedbøren er 1150 mm. Ved kysten er nedbøren størst i sørvest ved foten av Pyreneene (Biarritz 1475 mm). Nedbøren faller jevnt over året med et visst tyngdepunkt i høstmånedene. Ellers er nedbøren i høy grad avhengig av høyde over havet, med nedbørmengder over 2000 mm i den vestlige del av Pyreneene.

Lenger øst i Frankrike er klimaet mer kontinentalt. Temperatursvingningene over året er større, og nedbøren i lavlandet er gjennomgående noe mindre enn ved kysten, med et nedbørmaksimum om sommeren. I Dijon i Bourgogne er middeltemperatur i januar 1,5 °C og i juli 19,5 °C, årsnedbør er 700 mm.

En tredje hovedtype er middelhavsklimaet i sørøst med varme og tørre, nesten regnløse somrer og milde, fuktige vintrer. Marseille har 6 °C i gjennomsnitt for kaldeste måned (februar) og 23 °C for varmeste, årsnedbør ca. 590 mm. Grensen for området med middelhavsklima følger stort sett vannskillet. I Rhônedalen er det imidlertid en større overgangssone. Et spesielt fenomen ved middelhavskysten er den tørre, kalde luften fra nord (mistral) som tidvis om vinteren trenger seg sørover gjennom Rhônedalen. Temperaturen kan synke ned til –10 °C selv i Rhône-deltaet under slike fremstøt av kaldluft. Kystlandet østenfor (Rivieraen) er delvis beskyttet av fjellene mot mistralen.

Det kan forekomme frost om vinteren i hele landet, dog nokså sjeldent på Rivieraen, noe som er en av forutsetningene for dens berømthet som turistområde. Snøen kan ligge lenge i fjellområdene, men bare i de høyeste deler av Alpene og Pyreneene finnes evig snø og is.

Detaljert klimainformasjon om Frankrike på Den meteorologiske verdensorganisasjonens hjemmesider.

  Foreslå endringer i tekst

  Foreslå bilder til artikkelen

  Kommentarer

  Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

  Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

  Du må være logget inn for å kommentere.