Pius 11

Faktaboks

Pius 11

Pius XI, egentlig navn Ambrogio Damiano Achille Ratti

Født
31. mai 1857, Lombardia
Død
10. februar 1939, Roma
Av .

Artikkelstart

Pius 11, italiensk geistlig som var pave fra 1922 til 1939.

Ambrogio Damiano Achille Ratti, som han opprinnelig het, virket i 30 år i Milano som prest og bibliotekar ved Det ambrosianske bibliotek. I 1911 ble han sjef for Vatikanets bibliotek, i 1919 pavelig nuntius (diplomat) i Polen og kirkelig kommissær under avstemningen i Øvre-Schlesien, i 1921 ble han erkebiskop av Milano og kardinal.

Som pave støttet Pius fredsbevegelsen og førte en meglende politikk. Viktigst var at det spente forholdet som hadde bestått mellom den italienske stat og pavestolen siden 1870, ble avløst av et konkordat med Benito Mussolini i 1929 (se Lateranoverenskomsten); nå ble en liten Vatikanstat gjenopprettet med paven som fyrste.

I 1931 utsendte Pius sin sosialencyklika: Quadragesimo Anno («Om gjenreising av den sosiale orden»), der han lanserte det som ble kalt subsidiaritetsprinsippet: Samfunnet må organiseres slik at det legger til rette for individenes organisatoriske initiativ for løsning av egne behov. Og staten bør i minst mulig grad gripe inn i dette frie organisasjonslivet. For den katolske sosiallæren har dette prinsippet vært grunnleggende.

Et konkordat med Tyskland i 1933 sikret romerkirken betydelige rettigheter på papiret, men de ble ikke overholdt fra Hitlers side. Forholdet mellom pavestolen og Tyskland ble etter hvert meget spent, for i 1937 å gå over til åpent fiendskap (uttrykt i encyklikaen Mit brennender Sorge, «Med brennende bekymring»).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (2)

skrev Bernt Oftestad

Burde ikke Pius 11s sosialencyklika "Quadragesimo anno" tas med i denne artikkelen. Der ble det såkalte subsidiaritetsprinsippet lansert, som senere har spilt en rolle ikke bare i den katolske sosiallæren, men i EU-politikken

svarte Oddvar Moi

Jeg tror ingen kan dette bedre enn deg, Bernt. Kunne du tenke deg å formulere noe kort om dette - i stil med resten av artikkelen - så kan jeg legge det inn.(Jeg har nå et slags ansvar for den katolske delen av www.snl.no, men dette er vel noe Per Bjørn Halvorsen skrev for noen år siden.)mvh Oddvar Moi

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg