Pius 11, pave fra 1922. Virket i 30 år i Milano som prest og bibliotekar ved Det ambrosianske bibliotek; 1911 sjef for Vatikanets bibliotek, 1919 pavelig nuntius (diplomat) i Polen og kirkelig kommissær under avstemningen i Øvre-Schlesien, 1921 erkebiskop av Milano og kardinal.

Som pave støttet Pius fredsbevegelsen og førte en meglende politikk. Viktigst var at det spente forholdet som hadde bestått mellom den italienske stat og pavestolen siden 1870, ble avløst av et konkordat med Mussolini 1929 (se Lateranoverenskomsten); nå ble en liten Vatikanstat gjenopprettet med paven som fyrste.

I 1931 utsendte Pius sin sosialencylika: Quadragesimo Anno (Om gjenreising av den sosiale orden), der han lanserte det som ble kalt subsidiaritetsprinsippet: Samfunnet må organiseres slik at det legger til rette for individenes organisatoriske initiativ for løsning av egne behov. Og staten bør i minst mulig grad gripe inn i dette frie organisasjonslivet. For den katolske sosiallæren har dette prinsippet vært grunnleggende.

Et konkordat med Tyskland 1933 sikret romerkirken betydelige rettigheter på papiret, men de ble ikke overholdt fra Hitlers side, og forholdet mellom pavestolen og Tyskland ble etter hvert meget spent, for 1937 å gå over til åpent fiendskap (uttrykt i encyklikaen Mit brennender Sorge).

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

12. november 2009 skrev Bernt Oftestad

Burde ikke Pius 11s sosialencyklika "Quadragesimo anno" tas med i denne artikkelen. Der ble det såkalte subsidiaritetsprinsippet lansert, som senere har spilt en rolle ikke bare i den katolske sosiallæren, men i EU-politikken

12. november 2009 svarte Oddvar Moi

Jeg tror ingen kan dette bedre enn deg, Bernt. Kunne du tenke deg å formulere noe kort om dette - i stil med resten av artikkelen - så kan jeg legge det inn.

(Jeg har nå et slags ansvar for den katolske delen av www.snl.no, men dette er vel noe Per Bjørn Halvorsen skrev for noen år siden.)

mvh
Oddvar Moi

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.