Katolske feltkapellaner hilser

I 1929 hadde Mussolini og kardinal Gasparri fullført forhandlinger mellom paven og den italienske stat. Ifølge Laterantraktaten ble en uavhengig Vatikanstat opprettet, og den romerske katolisisme skulle være Italias statsreligion. På fotografiet hilser katolske feltkapellaner den fascistiske regjerings hovedkvarter i Roma.

Av /Kunnskapsforlagets arkiv ※.

Lateranoverenskomsten var en overenskomst inngått i Roma i 1929 mellom Benito Mussolinis Italia og pavestolen under Pius 11. Den gjorde slutt på en konflikt mellom paven og den italienske staten, som hadde vart siden 1870 da Kirkestaten ble innlemmet i Kongeriket Italia.

Faktaboks

Uttale
laterˈanoverenskomsten

Paven ble anerkjent av den italienske stat som suveren fyrste over Vatikanstaten, med begrenset høyhetsrett over en del andre arealer og bygninger i og utenfor Roma. Samtidig ble det sluttet et konkordat som fastslo at katolisismen var Italias statsreligion, sikret den konfesjonelle religionsundervisningen plass, gav den kirkelige ekteskapsstiftelsen rettskraft og utvidet de kirkelige myndighetenes rettigheter i Italia.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg