People’s Protection Units (YPG)

People’s Protection Units (kurdisk: Yekîneyên Parastina Gel, YPG); kurdisk militær styrke i Syria. YPG ble opprettet i Nord-Irak i 2004, og har siden 2012 deltatt i borgerkrigen i Syria. Den har særlig engasjert seg i kampen mot Den islamske stat (IS) og andre jihadist-grupper; vesentlig i selvforsvar. YPG er en sekulær militsstyrke som står under kommando av de selvoppnevnte myndighetene i det selverklærte autonome området Rojava, i Nord-Syria, langs grensa til Tyrkia.

Det er per 2015/16 anslått at YPG består av rundt 30 000 soldater, organisert i flere brigader. Styrken er politisk og til dels militært knyttet til de kurdiske selvstyremyndighetene i Nord-Irak og deres militære styrker Peshmerga, og med kontakter til Det kurdiske arbeiderpartiet (kurdisk: Partîya Karkeren Kurdîstan, PKK) i Tyrkia. YPG er kjent for sitt innslag av kvinnelige soldater, organisert i kvinnebrigaden Women’s Protection Units (kurdisk: Yekîneyên Parastina Jin, YPJ), etablert i 2012. YPG er ansett som en kurdisk styrke, men medlemmer også av andre etniske grupper, inklusive arabere og tyrkere, samt assyriske og kristne enheter, inngår i den. Frivillige fra flere land har sluttet seg til YPG.

YPG står under kommando av myndighetene i Rojava; Det kurdiske nasjonalrådet (KDC), som er å anse som områdets regjering. Den kurdiske ledelsen stilte seg i utgangspunktet avventende til opprøret mot Baath-regimet og president Bashar al-Assad, og vurderte utviklingen ut fra hva som gavnet den kurdiske saken, og kravet om nasjonal anerkjennelse og selvstyre. YPG er derfor, med få unntak, ikke blitt satt inn mot de syriske regjeringsstyrkene. Disse ble til gjengjeld i hovedsak trukket ut av de kurdisk-dominerte områdene i Nord-Syria, som derved ble kontrollert av YPG.

YPG er fra starten av 2013 blitt gradvis mer involvert i krigen, vesentlig i en forsvarskamp mot framrykkende islamistiske grupper. Dette gjelder spesielt IS, som har angrepet kurdiske landsbyer og stått bak massakre av sivile, men også Jabhat al-Nusra (JN; nå: Jabhat Fateh al-Sham, JFS). Islamistenes framrykking i de kurdiske områdene er blitt betegnet som forsøk på etnisk rensing.

De første større kamper YPG var involvert i, sto om byen Ras al-Ayn (kurdisk: Serêkanî‎) ved årsskiftet 2012/13, hvoretter den kurdiske militsen fordrev JN i juni 2013. YPG har delvis samarbeidet med andre motstandsgrupper, inklusive Free Syrian Army (FSA) og enkeltstående elementer av denne. YPG har vært engasjert i en rekke kamper med IS, hvorav den mest kjente gjelder grensebyen Kobane (arabisk: Ayn al-Arab), i 2014/15. YPG beleiret den kurdiske byen som var inntatt av IS, og lykkes – med støtte av amerikansk flybombing og våpenhjelp – å ta den tilbake i januar 2015. Også soldater fra PKK skal ha deltatt i frigjøringen av Kobane. I juni 2015 frigjorde YPG-styrker Tal Abyad fra IS. De tre byene er grenseposter mot Tyrkia, og derfor av stor strategisk betydning: Tyrkia har tillatt motstandsgrupper å krysse inn i Syria med både fremmedkrigere og våpen. YPG har også tatt kontroll over grenseposter mot Irak, dels i samarbeid med Peshmerga. Enheter derfra gikk i oktober 2014 inn i Syria, til støtte for YPG i kampene om Kobane.

Ved å ta kontroll over områder i Nord-Syria som kurderne anser å tilhøre Kurdistan, er KDC og YPG beskyldt for å fordrive arabiske innbyggere, men dette er avvist av de kurdiske myndighetene. Det militære samarbeidet i kampen om Kobani viste også betydningen for den flernasjonale styrken som bekjemper IS gjennom Operation Inherent Resolve (OIR) å være allierte med lokale bakkestyrker, slik tilfellet også er med Peshmerga i Nord-Irak. Denne styrken har spilt en sentral rolle i kampen mot IS der.

De kurdiske styrkenes militære betydning i kampen mot islamistene, både i Syria og Irak – med militært samarbeid og støtte fra en rekke land – har skapt uro i Tyrkia. En stor del av den kurdiske nasjon bor innenfor Tyrkias grenser, og tyrkiske myndigheter har benyttet krigen i Syria til å gjenoppta den militære kampen mot PKK. Den tyrkiske regjering anser at YPG er tett knyttet til PKK, og rettet i 2015­–16 angrep mot YPG-posisjoner i både Irak og Syria, blant annet etter terrorangrep i Ankara i februar 2016, som Tyrkia anklaget YPG for å stå bak. Mens PKK anses som en terroristorganisasjon av blant andre EU og USA, gjelder ikke dette for YPG, som snarere er oppfattet som en alliert i kampen mot IS.

YPG ble opprinnelig dannet av det kurdiske Democratic Union Party (PYD) i Nord-Irak i 2004. Kommandoen ble overdratt Kurdish Supreme Committee, hvor PYD inngår, i 2012. Fra oktober 2015 inngår YPG i koalisjonsstyrken Syrian Democratic Forces (SDF).

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.