Paul 6

Faktaboks

Paul 6

Paul VI

Giovanni Battista Montini

Født
26. september 1897, Concesio, Italia
Død
6. august 1978, Castel Gandolfo, Italia
Offisielt foto fra 1963.
Av .

Artikkelstart

Paul 6, italiensk geistlig som var pave fra 1963 til 1978.

Bakgrunn

Giovanni Montini, som han opprinnelig het, ble ordinert i 1920, fikk sin videre utdanning ved det pavelige akademi for diplomater, og virket fra 1923 som attaché i Warszawa. Han ble snart knyttet til Vatikanet, blant annet som rådgiver for Italias katolske studentbevegelse, da han støttet studentene mot fascistiske overgrep. I statssekretariatet (fra 1937) ble han en av pave Pius 12s nærmeste medarbeidere. Montini ble erkebiskop i Milano i 1954 og kardinal i 1958.

Pave

Som pave Paul 6 førte han videre sin forgjenger Johannes 23s arbeid for forståelse og fred. Ved det andre Vatikankonsils avslutning i 1965 ble forbindelsen mellom den romersk-katolske og den ortodokse kirke offisielt gjenopprettet etter bruddet (skismaet) i 1054. Patriark og pave besøkte hverandre, første gang allerede i 1964 i Jerusalem, så igjen i 1967.

Innad i kirken fulgte Paul opp Vatikankonsilets ønsker om en desentralisering i den daglige ledelsen, med større myndighet til biskopene i deres bispedømmer. Han forenklet og internasjonaliserte ytterligere kirkens sentralledelse i Roma. Paul demonstrerte sin kirkes universalitet blant annet ved besøk til India og FN i 1965, Latin-Amerika i 1968, Afrika i 1969, Fjerne Østen og til Australia i 1970.

Hans interesse for økumenikk kom blant annet til uttrykk da den anglikanske erkebiskop Arthur Michael Ramsey besøkte Vatikanet i 1966. Paul gav året etter sin tilslutning til opprettelsen av en offisiell luthersk-katolsk studiekommisjon, og i 1969 holdt han sin tale i Kirkenes Verdensråds hovedkvarter i Genève.

Også i de pavelige rundskriv (blant annet Populorum progressio, 1967) mente man å finne spor av aggiornamento (fornyelse), men Humanae vitae (1968), som uttrykte pavens motstand mot befruktningshindrende midler (blant annet p-pillen), ble dårlig mottatt av mange katolikker, og også på andre måter ble pavens siste år preget av de mange forandringene som ble innført i Kirken etter Vatikankonsilet, og om krav fra noen katolikker om enda mer modernisering.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg