Parti for baskisk nasjonalisme, Partido Nacionalista Vasco (PNV) ble grunnlagt i Spania i 1895 av Sabino Arana Goiri, og er landets nest eldste politiske parti. I Spania går partiet under navnet Euzko Alderdi Jeltzalea-Partido Nacionalista Vasco (EAJ-PNV), mens det i Frankrike heter Euzko Alderdi Jeltzalea-Parti National Basque (EAJ-PNB).

Partiets ideologi bygger på baskisk nasjonalisme og uavhengighet for de baskiske provinsene i Spania og Frankrike som tilsammen utgjør det geografiske området som kalles Euzkadi. Ved valget til den spanske nasjonalforsamlingen i 2011 oppnådde PNV egen parlamentarisk gruppe på 5 kongressmedlemmer (av totalt 350) og 4 av 264 representanter i det spanske Senatet. PNV er representert i Parlamentet i Baskerland. I provinsen Navarra har partiet gått inn i koalisjonen Naffaroa Bai sammen med flere småpartier som støtter baskisk nasjonalisme (Aralar, Eusko Alkatasuna, Batzarre og Independientes). Partiet har en representant i EuropaParlamentet.

På 1950-tallet gikk en gruppe radikale medlemmer ut av PNV for å danne det som senere skulle bli ETA. Medlemmene forlot partiet i misnøye mot PNVs moderate politikk mot datidens Franco-regime. PNV har tatt markant avstand fra vold og terrorisme, og fordømt ETAs terroristhandlinger.

Siden 1894 har PNV hatt egne hus for sosiale og politiske aktiviteter. Husene kalles Batzokis. Det finnes rundt 200 slike hus i Spania. De fleste ligger i Baskerland og Navarra, men de forekommer også i andre land , som i USA, Canada og flere land i Latin-Amerika. I Europa finnes det Batzokis i Frankrike, Andorra, Italia og Storbritannia. Med tiden har det også kommet virtuelle møteplasser for tilhengere av PNV.

Se også artikkelen om baskere

Partiets hjemmeside

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.