Partido Nacionalista Vasco

Artikkelstart

Partido Nacionalista Vasco (PNV) er et spansk politisk parti for baskisk nasjonalisme. Partiet ble grunnlagt i Spania i 1895 av Sabino Arana Goiri, og er landets nest eldste politiske parti.

Faktaboks

Også kjent som

PNV

baskisk Euzko Alderdi Jeltzalea (EAJ)

Partiets ideologi bygger på baskisk nasjonalisme og uavhengighet for de baskiske provinsene i Spania og Frankrike som til sammen utgjør det geografiske området som kalles Euzkadi (Baskerland). I provinsen Navarra har partiet gått inn i koalisjonen Naffaroa Bai sammen med flere småpartier som støtter baskisk nasjonalisme (Aralar, Eusko Alkatasuna, Batzarre og Independientes). Partiet har en representant i Europaparlamentet.

På 1950-tallet gikk en gruppe radikale medlemmer ut av PNV for å danne det som senere skulle bli ETA. Medlemmene forlot partiet i misnøye mot PNVs moderate politikk mot datidens Franco-regime. PNV har tatt markant avstand fra vold og terrorisme, og fordømt ETAs terroristhandlinger.

Siden 1894 har PNV hatt egne hus for sosiale og politiske aktiviteter. Husene kalles Batzokis. Det finnes rundt 200 slike hus i Spania. De fleste ligger i Baskerland og Navarra, men de forekommer også i andre land, som i USA, Canada og flere land i Latin-Amerika. I Europa finnes det Batzokis i Frankrike, Andorra, Italia og Storbritannia. Med tiden har det også kommet virtuelle møteplasser for tilhengere av PNV.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg