avstandsmåler

Artikkelstart

En avstandsmåler er et instrument som brukes til å måle avstanden fra et observasjonspunkt til et mål.

En avstandsmåler bruker ulike teknikker for å måle avstand, avhengig av hva som skal måles og ønsket presisjon. Felles for disse teknikkene er at det ikke er nødvendig å spenne over avstanden med et verktøy slik man må med for eksempel tommestokk eller målebånd.

Sonar (ekkolodd)

Ved hjelp av ultralyd kan avstanden beregnes ved å måle tiden fra en lydimpuls blir sendt ut til den reflekteres tilbake. Hvor fort lyden forplanter seg er avhengig av det mediet som brukes, som kan være vann eller luft. Under gunstige forhold kan måleusikkerheten være rundt én prosent. Lydhastigheten er også avhengig av temperatur. Hvis temperaturen varierer gjennom mediet, kan det være vanskelig å gjøre en riktig temperaturkorreksjon. I så fall vil målefeilen bli større.

Laseravstandsmåler

Her bestemmes avstanden til et objekt ved hjelp av en laserstråle. Laserstrålen rettes mot objektet og avstanden beregnes ved å måle faseforskyvningen av den laserstrålen som reflekteres tilbake. Med denne metoden vil måleusikkerheten være i området 1 til 3 millimeter, avhengig av kvaliteten på instrumentet.

Kikkert

Det finnes spesialkonstruerte kikkerter som måler avstanden ved hjelp av geometriske metoder.

Enkelte ordinære kikkerter kan ha en innebygd avstandsmåler. Disse fungerer som laseravstandsmåler, men i stedet for vanlig lys brukes det infrarødt lys. Det gir en dårligere oppløsning. men på den annen side kan de brukes i et større avstandsområde, fra rundt 600 meter til et par kilometer for de mest avanserte. Slike kikkerter er mye bruk i jaktsammenheng og under militære operasjoner der det er viktig å vite både retning og avstanden til målet.

En tradisjonell golfkikkert har også en innebygd avstandsmåler, men denne bruker ikke laser. Avstandsberegningen tar utgangspunkt i at golfbanens markeringsflagg har en fast høyde. Avstanden kan da bestemmes ved å sammenligne høyden på flagget, slik den vises i kikkerten, med en innebygd skala. Nøyaktigheten er ikke stor, men anses tilstrekkelig for de mindre ambisiøse golfspillerne. Metoden kan med andre ord ikke brukes til å måle avstanden til et vilkårlig objekt med ukjent størrelse.

Radar

En radar sender ut høyfrekvente radiobølger i form av kortvarige pulser mot det objektet som det skal måles avstanden til. Hvis objektet reflekterer radiobølgene, kan man måle tidsforskjellen mellom puls og ekko og så beregne avstanden til det reflekterende objektet.

Tellurometer

I et tellurometer er det mikrobølger som sendes ut. Den reflekterende bølgen er faseforskjøvet og blir et mål på tilbakelagt avstand som kan beregnes med stor nøyaktighet. Normal rekkevidde ligger i området 30 til 50 kilometer.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg