Paavo Berglund

Faktaboks

Paavo Berglund
Paavo Allan Engelbert Berglund
Født
14. april 1929, Helsingfors, Finland
Død
25. januar 2012

Paavo Berglund

Av /NTB Scanpix ※.

Artikkelstart

Paavo Berglund var en finsk dirigent som var en av de ledende i sin generasjon og hadde stor internasjonal berømmelse. Han huskes som sjefdirigent for ledende orkestre, ikke minst i Norden, og som mangeårig gjestedirigent ved Oslo-Filharmonien.

Berglund hadde et allsidig repertoar, men var særlig kjent for sine tolkninger av Jean Sibelius.

Bakgrunn og utdannelse

Berglund kom fra Helsingfors. Han viste seg tidlig musikkbegavet og fikk fiolintimer.

Berglund var utdannet ved Sibelius-Akademin i Helsingfors. Han fikk studere videre i Wien og Salzburg hvor dirigentene Wilhelm Furtwängler og Hans Knappertsbusch ble viktige forbilder.

Karriere

Berglund hadde lært seg fiolinen med venstre hånd på buen og høyre på strengene, noe som skapte praktiske problemer, men i 1945 innledet han en karriere som fiolinist ved restaurantorkestre.

Etter studiene ble han engasjert som fiolinist i Finlands Radios Symfoniorkester i 1949–1958. I 1952 etablerte Berglund et kammerorkester, som fikk navnet Helsingfors kammerorkester. Her virket han snart som dirigent.

I 1955 dirigerte han for første gang Finlands Radios Symfoniorkester og her ble han sjefdirigent i 1962–1971. Han fikk snart ry som en alvorlig og nøyaktig dirigent som krevde mye av musikerne.

I 1972 ble Berglund sjefdirigent for Bournemouth Symphony Orchestra, et av de mindre kjente engelske orkestrene. Dette ble fra første stund et godt samarbeid. Under Berglunds ledelse utviklet orkesteret seg og ble lagt merke til internasjonalt. Dette resulterte blant annet i innspillinger av Jean Sibelius’ symfonier og fiolinkonsert (med Ida Haendel som solist).

Berglund var i 1975–1979 sjefdirigent for Helsingfors byorkester. Dette orkesteret ledet han i et bredt repertoar som innbefattet Ludwig van Beethoven og Johannes Brahms, musikk av finske og russiske komponister og musikk fra det 20. århundre.

Berglund dirigerte Kungliga Filharmoniska Orkestern i Stockholm første gang i 1960 og gjestet dem mange ganger. Han var sjefdirigent fra 1987 til 1990 og hadde gjerne Ludwig van Beethoven, Carl Nielsen og Dmitrij Sjostakovitsj på programmet, foruten Jean Sibelius. Han ledet orkesteret på omfattende turneer til blant annet England og Japan.

Berglund var sjefdirigent for Det Kongelige Kapel i København 1993–1998, et orkester han også spilte inn plater med.

Berglund ble en ettertraktet gjestedirigent. Han gjestet særlig ofte de ledende britiske orkestrene, men også tyske orkestre som Berlinfilharmonien og Staatskapelle Dresden.

Som populær gjestedirigent ledet han Oslo-Filharmonien i over femti konserter 1985–2003. Av repertoar her kan nevnes symfonier av de tyske klassikerne Ludwig van Beethoven, Robert Schumann og Felix Mendelssohn-Bartholdy, foruten Carl Nielsen og russisk musikk. I disse årene ledet han Oslo-Filharmonien i samtlige symfonier av Jean Sibelius.

Dirigentstil

Berglund bidro til dagens høye standard ved symfoniorkestrene med sin nøyaktighet. Han var kjent for å være streng og kreve at musikerne var nøye forberedt, og han kunne legge ned mye arbeide i detaljene.

Paradoksalt nok var favorittkomponisten Jean Sibelius kjent for å foretrekke en flytende og «impresjonistisk» tolkning av sine symfonier og hadde et visst rykte for ikke å ha tatt det så nøye med korrektur når musikken ble utgitt. Berglund gjorde en rekke mindre endringer i de trykte notene, visstnok både feilrettinger og egne forbedringer.

I motsetning til Sibelius’ foretrukne dirigenter innstuderte han symfoniene i gjennomarbeidede tolkninger med stor presisjon i detaljene og en mer gjennomsiktig klang. Den siste serien med Sibelius-innspillinger gjorde Berglund med om lag femti musikere i orkesteret.

Innspillinger

Berglunds innspillinger av Jean Sibelius’ symfonier er hans mest berømte. Han spilte inn samtlige syv symfonier i tre omganger, med Bournemouth Symphony Orchestra, Helsingfors byorkester og Chamber Orchestra of Europe.

Med Det Kongelige Kapel i København gjorde han en kritikerrost serie med alle de seks symfoniene til Carl Nielsen.

Han har også ledet innspillinger av russisk musikk, blant annet symfonier av Dmitrij Sjostakovitsj. Med Oslo-Filharmonien er utgitt et konsertopptak med Sergej Rachmaninovs klaverkonsert nummer 3 med Leif Ove Andsnes som solist.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg