Praxiteles, Hermes med Dionysosbarnet, marmorstatue fra ca. 325 f.Kr., 213 cm høy. Det arkeologiske museet i Olympia.

SCODE. Begrenset gjenbruk

Praxiteles var en gresk billedhugger fra Athen. Han var virksom ca. 370–330 fvt., og var muligens sønn av billedhuggeren Kefistodotos den eldre. I motsetning til mange andre av de store klassiske billedhuggere foretrakk Praxiteles marmor som materiale.

Hans mest berømte verk var en Afrodite-statue som stod i Knidos i Lilleasia (ca. 364 fvt.). Gudinnen var naken, og selv om dette var begrunnet med at hun var fremstilt i forbindelse med et bad, var det nytt og revolusjonerende at en gudinne var fremstilt i en kultstatue på denne måten. Statuen ble hurtig populær og fikk en rekke etterfølgere, særlig i hellenistisk tid (den kapitolinske Afrodite og andre).

Andre berømte statuer av Praxiteles var en satyr som hviler seg på en trestamme, Apollon Sauroktonos («firfisledreperen»), Apollon Lykeios og en halvpåkledd Afrodite-statue kalt Afrodite fra Arles etter en kopi funnet der. En Hermes-statue i Olympia regnes av noen for å være en Praxiteles-original, men den kan ikke betegnes som noe sikkert verk av ham. Praxiteles' elever var særlig kjent for en virtuos marmorbehandling som gav steinens harde overflate en myk «sfumato»-effekt.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.