Praxiteles

Faktaboks

Uttale
praxˈiteles

Praxiteles, Hermes med Dionysosbarnet, marmorstatue fra ca. 325 f.Kr., 213 cm høy. Det arkeologiske museet i Olympia.

av . Begrenset gjenbruk

Praxiteles. Satyr med beger. Termemuseet, Roma.

av . Begrenset gjenbruk

Praxiteles var en gresk billedhugger fra Athen. Han var virksom ca. 370–330 fvt., og var muligens sønn av billedhuggeren Kefistodotos den eldre. I motsetning til mange andre av de store klassiske billedhuggere foretrakk Praxiteles marmor som materiale.

Hans mest berømte verk var en Afrodite-statue som stod i Knidos i Lilleasia (ca. 364 fvt.). Gudinnen var naken, og selv om dette var begrunnet med at hun var fremstilt i forbindelse med et bad, var det nytt og revolusjonerende at en gudinne var fremstilt i en kultstatue på denne måten. Statuen ble hurtig populær og fikk en rekke etterfølgere, særlig i hellenistisk tid (den kapitolinske Afrodite og andre).

Andre berømte statuer av Praxiteles var en satyr som hviler seg på en trestamme, Apollon Sauroktonos («firfisledreperen»), Apollon Lykeios og en halvpåkledd Afrodite-statue kalt Afrodite fra Arles etter en kopi funnet der. En Hermes-statue i Olympia regnes av noen for å være en Praxiteles-original, men den kan ikke betegnes som noe sikkert verk av ham. Praxiteles' elever var særlig kjent for en virtuos marmorbehandling som gav steinens harde overflate en myk «sfumato»-effekt.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg