Faktaboks

Olympe de Gouges

Marie Olympe de Gouges, født Marie Gouze

Uttale
gu:ʒ
Født
7. mai 1748, Montauban, Kongeriket Frankrike (nå Frankrike)
Død
3. november 1793, Paris, Den første franske republikk (nå Frankrike)
Marie Olympe de Gouges
Marie Olympe de Gouges
Marie Olympe de Gouges
Av .
Kvinnerettighetserklæringen fra 1791. Bildet er offentlig eiendom.
.
Lisens: fri

Olympe de Gouges var en fransk forfatter og regnes som en av de første feministene. Hun skrev rundt tyve skuespill hvorav få ble oppført. Mest kjent er Negerslaveriet (L'Esclavage des nègres) fra 1789, der hun angrep slaveriet. Hun skrev også brevromanen Mémoire de Madame de Valmont (1788). Under den franske revolusjonen gjorde hun seg sterkt gjeldende, blant annet ved tallrike brosjyrer.

Oppvekst

Marie Gouze, som hun opprinnelig het, ble født i Montauban. Som 17-åring giftet hun seg med kokken Lois Aubry og tok da navnet Marie Aubry. De fikk en sønn to år senere. Da hennes mann døde, giftet hun seg aldri på nytt, men dro som 20-åring til Paris, der hun tok navnet Olympe de Gouges, en blanding av morens navn og hennes eget pikenavn.

Rolle under den franske revolusjon

Under den franske revolusjonen var hun en av de få som arbeidet for at menneskerettighetene også skulle gjelde kvinner, og hun utga i 1791 Kvinnerettighetserklæringen, teksten som hun i dag er mest kjent for, og som var stilet til dronningen Marie Antoinette. De Gouges var kritisk til revolusjonens radikale metoder, særlig til bruken av giljotin. Under rettssaken mot Ludvig 16 tok hun til orde for at kongens hode burde spares. I 1793, under skrekkveldet, ble hun selv henrettet med giljotin fordi hun hadde dristet seg til å støtte girondinerne og angripe Jean-Paul Marat og Maximilien Robespierre.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg