Oleg Sentsov er en ukrainsk filmregissør og forfatter. I 2014 ble han arrestert, anklaget for terrorisme, og i 2015 dømt til 20 års arbeidsleir i Russland. Det er bred internasjonal enighet om at anklagene mot Sentsov er politisk motiverte.

Sentsov ble født på Krim og studerte økonomi i Kiev og film i Moskva. Hans første filmer var kortfilmene En perfekt dag for banan-fisk (Khorosjo lovitsia rybka-bananka, 2008) og Oksehornet (Rog byka, 2009). Sentsov fikk sin internasjonale debut med filmen Gamer (2011) på filmfestivalen i Rotterdam i 2012. Filmen har høstet tallrike utmerkelser.

Sentsov har også utgitt en roman (Kjøp boken – den er morsom – Kupite knigu – ona smesjnaja, 2014) og en samling Fortellinger (Rasskazy, 2015).

Høsten 2013 avbrøt Sentsov arbeidet med sin neste film, Neshornet (Nosorog) for å delta i den ukrainske euromajdan-bevegelsen. I 2014, etter Russlands anneksjon av Krim, ble han anklaget for terrorisme i Russland og dømt til 20 års arbeidsleir. Fra 2016 har han sonet dommen i en leir i Labytnangi i Sibir. Sentsovs advokater har avvist alle anklager som fabrikkerte. Tallrike menneskerettighetsorganisasjoner og internasjonale filmkolleger har engasjert seg i Sentsovs sak. Den 14. mai 2018 innledet Sentsov en sultestreik med krav om at alle ukrainske samvittighetsfanger i Russland blir løslatt. Sultestreiken ble avsluttet 6. oktober 2018, etter 145 dager.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.