Odd Lindbäck-Larsen var en norsk offiser, mest kjent som nestkommanderende for 6. Divisjon under kampene ved Narvik og en fremtredende krigsfange.

Lindbäck-Larsen gikk ut fra Krigsskolen i 1918, og tjenestegjorde ved generalstaben fra 1922 til 1926. Han studerte perioder i Finland og Tyskland. Fra 1934 til 1936 var han militærattaché i Helsingfors. Lindbäck-Larsen ble så stabssjef ved 6.divisjon under Carl Gustav Fleischer.

I denne stillingen deltok han i de militære operasjonene i Nord-Norge 1940, hvor han var Fleischers høyre hånd gjennom felttoget ved Narvik. Da kong Haakonregjeringen og Fleischer forlot landet fikk Lindbäck-Larsen i oppgave å lede demobiliseringen. 

Høsten 1940 ble han tatt til fange, og satt krigen ut i tysk fangenskap. Han ble av tyske kilder omtalt som den tyske øverstkommanderende Terbovens personlige fange. Frem til 1942 satt han i Møllergata 19, før han ble flyttet til fangeleiren Grini og senere til Sachsenhausen i Tyskland.

Etter krigen tjenestegjorde Lindbäck-Larsen i Forsvaret, og skrev krigshistorie. Fra 1946 til 1952 var han sjef for Agder infanteriregiment og fra 1952 til 1958 øverstkommanderende for Distriktskommando Nord-Norge, av rangen generalmajor. Hans sist post var som forsvarsattaché i Stockholm frem til pensjon i 1962. Han var også en ivrig forfatter, helt fra 1930-tallet og frem til 1970-tallet.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.