Faktaboks

Grini
Etymologi
‘naturlig eng’

Grini er et tettsted i Bærum kommune i Akershus. Tettstedet utgjør nordre del av den sammenhengende bybebyggelsen vestover fra Oslo. Bebyggelsen ligger sør for Griniveien (riksvei 168), ved Røabanen, og er utbygd etter andre verdenskrig.

Ila fengsel/Grini fangeleir

Oversiktsfotografi i sort-hvitt der fangene er stilt opp utenfor bygningene.
Grini fangeleir på frigjøringsdagen 8. mai 1945.
Av .
Lisens: CC BY SA 4.0

Nord for tettbebyggelsen ligger Ila fengsel, forvarings- og sikringsanstalt, som under andre verdenskrig var kjent som Grini fangeleir. Grinimuseet, som er en del av Akershusmuseet, viser forholdene for fangene som satt på Grini under krigen. Museet viser tegninger, foto, gjenstander og en modell av leiren. Grinimuseet hadde 1300 besøkende i 2015.

Historie

Grini gård ble ved reformasjonen (1537) krongods, kom siden på private hender og var til 1854 del av Bogstadgodset. I 1820 hadde gården sagbruk, møllebruk, kraftstasjon, teglverk og kalkbrenneri. Grini sag var anlagt av borgermester Anton Truegelsen. Grini mølle var i drift i årene 1867–1904. Grini kraftstasjon var i årene 1915–1950 drevet av Løvenskiold. Grini teglverk ble anlagt av Peder Anker i 1790, og et nyere teglverk var i drift i perioden 1876-1902.

Idrett

Grini Golf

Grini Golf.

Grini golfklubb har 850 medlemmer og 9-hulls golfbane som åpnet i 2002.

Navn

Navnet kommer av norrønt Grǫnin, av trenavnet gran, og vin, 'naturlig eng'.

Kart

Grini
Grini
Av /Statens kartverk.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg