Faktaboks

Odd Fellow Ordenen
Offisielt navn
DEN UAVHÆNGIGE NORSKE STORLOGE AV ODD FELLOW ORDENEN
Etymologi
antakelig av engelsk oath fellows, ‘edsbrødre’
Uttale
ådd fˈelou –
Organisasjonstype
Forening/lag/innretning
Forretningsadresse
Oslo
Daglig leder
Helle Aandahl
Styreleder
Geir Småvik
Odd Fellow Stavanger
Ordenshuset i Stavanger.
Odd Fellow Stavanger
Av /Shutterstock.

Odd Fellow Ordenen er et ordensselskap som driver utstrakt filantropisk virksomhet under mottoet «Vennskap, Kjærlighet og Sannhet». De enkelte storlosjer omfatter losjene innen et enkelt land, og disse arbeider uavhengig og selvstendig, men samarbeider på det etiske plan med storlosjen i USA.

Navnet er ikke entydig forklart, men en sterk tradisjon viser til at det opprinnelig kan ha vært oath fellows (engelsk, 'edsbrødre'), ettersom medlemmene må avgi løfter.

Historikk

Ordenen har sin opprinnelse i England på 1700-tallet, og var i begynnelsen en sammenslutning for gjensidig hjelp til håndverkere som ikke tilhørte de vanlige laug, de såkalte Friendly Societies. Den eldste storlosjen, Grand United Order of Oddfellows, ble stiftet i 1798.

I 1813 sluttet noen losjer i Manchester-distriktet seg sammen i en egen storlosje, The Independent Order of Odd Fellows, Manchester Unity. Den utviklet seg i løpet av 1800-tallet til et stort gjensidig forsikringsselskap, som arbeider med syke- og livsforsikring på rent forsikringsmessig grunnlag.

Britiske emigranter brakte ordenen til Nord-Amerika. Som stiftelsesår her regnes 1819, da fem ordensbrødre opprettet en losje i Baltimore, som ble anerkjent av storlosjen i Manchester året etter. Thomas Wildey ble den amerikanske ordenens første leder. I 1842 ble de organisatoriske båndene til Manchester-losjen brutt, og fra 1843 fikk den amerikanske grenen navnet Independet Order of Odd Fellows (IOOF). De to grenene anerkjenner hverandre, og medlemmer i den ene kan delta på losjemøter i den andre.

I USA fikk ordenens etiske mål større plass, blant annet fordi samfunnsutviklingen der gjorde den gjensidige hjelpevirksomheten mindre nødvendig. Ordenen tillot medlemskap for kvinner fra 1851, men de ble kalt Rebekkasøstre (Daughters of Rebekah) og organisert i egne losjer.

Fra USA kom ordenen til det europeiske kontinentet og spredte seg etter hvert til andre verdensdeler. IOOF har (2020) virksomhet i 30 land, fordelt på 81 storlosjer, hvorav én nasjonal og 50 delstatlige i USA, dessuten én regional og 12 nasjonale i Europa, én regional og sju nasjonale i Canada, en regional og fem delstatlige i Oseania, én regional og fem nasjonale i Sentral-Amerika og én regional og tre nasjonale i Sør-Amerika. Til sammen har denne grenen av ordenen omkring 600 000 medlemmer (2020).

Odd Fellow Ordenen i Norge

I 1898 ble den første norske losjen opprettet i Stavanger (senere flyttet til Kristiania). Fra 1908 har ordenen arbeidet kontinuerlig i Norge, bortsett fra okkupasjonsårene 1940–1945 (andre verdenskrig), da den var forbudt i alle tyskokkuperte land. Den første norske Rebekkalosjen ble stiftet i Kristiania i 1909.

I Norge har ordenen nær 21 000 medlemmer (2021), herav omtrent halvparten kvinner. Lokalt er medlemmene organisert i 156 Odd Fellow-losjer (for menn) og 132 Rebekkalosjer (for kvinner).

Les mer i Store norske leksikon

Faktaboks

Odd Fellow Ordenen
Sektorkode
7000 Ideelle organisasjoner
Næringskode(r)
94.991 Aktiviteter i andre interesseorganisasjoner ikke nevnt annet sted

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg