Odd Fellow Ordenen

Ordenshuset i Stavanger.
Odd Fellow Stavanger
Av /Shutterstock.

Artikkelstart

Odd Fellow Ordenen er et ordenssamfunn som driver utstrakt filantropisk virksomhet under mottoet «Vennskap, Kjærlighet og Sannhet». De enkelte storlosjer omfatter losjene innen et enkelt land, og disse arbeider uavhengig og selvstendig, men samarbeider på det etiske plan med storlosjen i USA.

Faktaboks

Uttale
ådd fˈelou –
Etymologi
antakelig av engelsk oath fellows, ‘edsbrødre’

Ordenen har internasjonalt (2005) ca. 350 000 medlemmer, herav ca. 175 000 kvinner, som kalles Rebekkasøstre. I Norge har ordenen ca. 23 300 medlemmer (2005), herav 10 600 kvinner.

Historikk

Ordenen har sin opprinnelse i England på 1600-tallet, og var i begynnelsen en sammenslutning for gjensidig hjelp til håndverkere som ikke tilhørte de vanlige laug, de såkalte Friendly Societies. I 1813 sluttet noen losjer i Manchester-distriktet seg sammen i en organisasjon, The Independent Order of Odd Fellows, Manchester Unity, og til denne har de fleste engelske Odd Fellow-organisasjoner sluttet seg.

Engelske emigranter brakte ordenen til Amerika. Som stiftelsesår her regnes 1819 da fem ordensbrødre opprettet en losje i Baltimore. Thomas Wildey ble den første leder.

Den engelske gren utviklet seg til et stort gjensidig forsikringsselskap, som arbeider med syke- og livsforsikring på rent forsikringsmessig grunnlag. I Amerika fikk ordenens etiske mål større plass ettersom samfunnsutviklingen der gjorde den gjensidige hjelpevirksomheten mindre nødvendig. Fra Amerika kom ordenen til det europeiske kontinentet, og 1898 ble den forsøkt introdusert i Norge. Fra 1908 har den arbeidet kontinuerlig i Norge, bortsett fra okkupasjonsårene (andre verdenskrig), da den var forbudt i alle tyskokkuperte land.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg