Centralforeningen

Artikkelstart

Centralforeningen var den første landsomfattende idrettsorganisasjonen i Norge, og en forløper for Norges idrettsforbund.

Foreningen ble stiftet 15. mars 1861 under navnet Centralforeningen for Udbredelse af Legemsøvelser og Vaabenbrug. Den arbeidet i begynnelsen særlig for fremme av skyttersaken og innføring av gymnastikk i skolene. Den oppfordret videre skytterlagene til å gå inn for skiløping, og var den direkte årsak til dannelsen av de første skiklubber. I 1870 tok foreningen initiativ til å opprette Den gymnastiske Centralskole (senere Statens Gymnastikkskole).

I 1893 ble folkevæpningssamlagenes og Centralforeningens skytterlag slått sammen i Det frivillige Skyttervesen, og foreningen skiftet samtidig navn til Centralforeningen for Udbredelse af Idræt. Fra 1890 ble det stiftet særforbund for de enkelte idretter. Disse slo seg i 1910 sammen med Centralforeningen og dannet Norges Riksforbund for Idræt, med lover vedtatt av Stortinget. I 1917 meldte Centralforeningen seg ut og gikk over til annen virksomhet (se Kjenn Ditt Land), mens Riksforbundet i 1919 ble omorganisert til Norges Landsforbund for Idrett, som i 1946 ble sammenslått med Arbeidernes Idrettsforbund (stiftet i 1924) til Norges idrettsforbund.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Nordahl, Gunnar & Odd Tyrihjell: Norsk idrett gjennom hundre år, 1961, Finn boken
  • Olstad, Finn: Norsk idretts historie, b. 1, 1987, Finn boken
  • Seeberg, F.G.: Centralforeningen for utbredelse av idræt 1861-1911 : historik, 1911, Finn boken

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg