Ole Jacob Bangstad

Faktaboks

Ole Jacob Bangstad
Født
9. april 1917, Harstad
Død
2. juni 2010, Bærum
Ole Jacob Bangstad var en norsk offiser, idrettsmann og idrettsleder som var formann i Norges idrettsforbund fra 1973 til 1984.
NTB Scanpix.

Artikkelstart

Ole Jacob Bangstad, vare en norsk offiser og idrettsmann som kjempet i felttoget i 1940 og var formann i Norges Idrettsforbund.

Militær karriere

Bangstads militære karriere startet kort tid før andre verdenskrig, da han etter fullført artium innrullerte på Krigsskolen. Han fullførte i 1939 og ble løytnant i infanteriet. Under felttoget i 1940 var han først kompanisjef i Trøndelag, senere i Nord-Norge. Bangstad flyktet til Storbritannia, og ble der sjef for det første norske fallskjermkompani i den norske brigaden fra 1943 til 1945. Han ledet i 1945 en fallskjermgruppe som drev sabotasje mot tyske troppetransporter på Nordlandsbanen. Denne gruppen var også den eneste komponent av fallskjermkompaniet som kom i strid.

Bangstad fortsatte etter krigen karrieren i Forsvaret. Fra 1953 ledet han Krigsskolen, før han tok over som generalinspektør for Heimevernet. Fra 1966 ble han så sjef for Distriktskommando Sørlandet, før han avsluttet karrieren med å lede Hæren som generalinspektør fra 1971 til 1979.

Idretten

Fra 1973 til 1984 var Bangstad formann Norges Idrettsforbund. Han hadde tidligere hatt en rekke nasjonale og internasjonale verv i idretten. Bangstad var spesielt engasjert i skiskyting, og var i flere år visepresident i det internasjonale forbundet for skiskyting.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg