Nordøyane

Artikkelstart

Nordøyane er en øyrekke i Giske og Ålesund (tidligere Haram og Sandøy) kommuner i Møre og Romsdal. Nordøyane ligger utenfor kystleia og øyrekken strekker seg fra Breisundet vest for bysenteret i Ålesund i sørvest til Kråksundet/Matløysdjupet utenfor Grunnefjorden som danner innløpet til Romsdalsfjorden på nordsiden av Otrøya.

Nordøyane har relativt tett bosetting, i 2019 i alt 11 130 innbyggere fordelt med 8398 innbyggere i Giske (hele kommunens befolkning) og 2732 innbyggere i Ålesund (henholdsvis 1238 på øyene i tidligere Sandøy og 1494 i tidligere Haram). Enkeltøya med størst folketall er Valderøya i Giske kommune med 4254 innbyggere (2019), mens Vigra er størst etter areal med 20,1 km2.

Alle de bosatte av Nordøyane i Giske kommune har fergefri forbindelse med hverandre og med Ålesund på fastlandet. I tidligere Haram kommune har to av øyene broforbindelse med hverandre, Flemsøya (Skuløya) og Haramsøya, og det er startet arbeid med å knytte flere av øyene her sammen veiforbindelser. I tidligere Sandøy er det bro mellom Harøya og Finnøya. For øvrig er øyene knyttet sammen med bilferger og hurtigbåter.

Navnet Nordøyane må ses i lys av navnet på Sørøyane i Herøy kommune på Søndre Sunnmøre.

Kart

Nordøyane
Nordøyane
Av /Statens kartverk.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (1)

skrev Tarjei Ofstad

Er det riktig å regne med øyene i Giske kommune til Nordøyane? Jeg har aldri hørt Nordøyane bli definert slik før av folk i området. Kanskje har det skjedd noe med oppfattelsen etter øyene i Giske fikk fastlandsforbindelse.

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg