Norbert Gstrein er en østerriksk forfatter. I sitt omfattende forfatterskap, som består av romaner, fortellinger og essays, utforsker Gstrein særlig forholdet mellom fiksjon og virkelighet.

Gstrein er født og oppvokst i Tirol, hvor noen av handlingen i bøkene hans utspiller seg. Han har studert matematikk og språkfilosofi. Etter debuten i 1988 har han vært forfatter på fulltid. Gstrein bor i dag i Hamburg.

Gstrein debuterte 1988 med fortellingen Einer, som forteller om skjebnen til en ung mann som går til grunne i sin hjemtrakt i Tirol, som er blitt fullstendig identitets- og språkløst på grunn av turiststrømmen. Fortellingen som beveger seg på flere tidsplan, har en kompositorisk sett original struktur og en merkverdig intensitet.

Også i senere verker undersøker Gstrein forholdet mellom språk og eksistensform, blant annet Anderntags (1989). Der Kommerzialrat (1995) er en dyster skildring fra Tirol og er både en kriminalroman og en psykologisk roman. Die englischen Jahre (1999), en av Gstreins til nå mest kjente romaner, kom på norsk i 2001 under tittelen De engelske årene. I romanen Das Handwerk des Tötens (2003) skildres mordet på en krigsreporter.

Romanen Eine Ahnung vom Anfang (2013) handler om en tysklærer som forsøker å finne ut om en av hans tidligere elever er involvert i en terroristisk handling. Her perfeksjonerer Gstrein sitt narrative spill med virkelighet og fiksjon og skaper en kompleks historie av ulike bruddstykker som bare tilsynelatende utgjør et hele.

Mindre resonans fikk romanene In der freien Welt (2016), som handler om konflikten mellom Israel og Palestina, og Die kommenden Jahre (2018), hvor flukt, migrasjon og håpet om et bedre liv tematiseres.

Essayet Wem gehört eine Geschichte? (2004) diskuterer forholdet mellom fakta og fiksjon i verker hvor forfatteren benytter seg av et dokumentarisk materiale og gir dermed innsikt i Gstreins poetologi, slik den kommer til uttrykk i blant annet Eine Ahnung vom Anfang.

Norbert Gstrein har mottatt mange utmerkelser for sitt arbeid, blant annet

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.