Faktaboks

Norbert Gstrein
Uttale
gəʃtrˈain
Født
3. juni 1961, Mils (Tirol), Østerrike
Norbert Gstrein
Norbert Gstrein

Norbert Gstrein er en østerriksk forfatter. I sitt omfattende forfatterskap, som består av romaner, fortellinger og essays, utforsker Gstrein særlig forholdet mellom fiksjon og virkelighet. I 2019 fikk han Den østerrikske bokprisen for romanen Als ich jung war.

Biografi

Gstrein er født og oppvokst i Tirol, hvor handlingen i flere bøkene hans utspiller seg. Han har studert matematikk og språkfilosofi. Etter debuten i 1988 har han vært forfatter på fulltid. Gstrein bor i dag i Hamburg.

Verk

Gstrein debuterte i 1988 med fortellingen Einer, som forteller om skjebnen til en ung mann som går til grunne i sin hjemtrakt i Tirol, som er blitt fullstendig identitets- og språkløs på grunn av turiststrømmen. Fortellingen som beveger seg på flere tidsplan, har en kompositorisk sett original struktur og en merkverdig intensitet.

Også i senere verker undersøker Gstrein forholdet mellom språk og eksistensform, blant annet Anderntags (1989). Der Kommerzialrat (1995) er en dyster skildring fra Tirol og er både en kriminalroman og en psykologisk roman. Die englischen Jahre (1999), en av Gstreins til nå mest kjente romaner, kom på norsk i 2001 under tittelen De engelske årene. I romanen Das Handwerk des Tötens (2003) skildres mordet på en krigsreporter.

Romanen Eine Ahnung vom Anfang (2013) handler om en tysklærer som forsøker å finne ut om en av hans tidligere elever er involvert i en terroristisk handling. Her perfeksjonerer Gstrein sitt narrative spill med virkelighet og fiksjon og skaper en kompleks historie av ulike bruddstykker som bare tilsynelatende utgjør et hele.

Mindre suksess fikk romanene In der freien Welt (2016), som handler om konflikten mellom Israel og Palestina, og Die kommenden Jahre (2018), hvor flukt, migrasjon og håpet om et bedre liv tematiseres. For romanen Als ich jung war (2019) ble Gstrein hedret med Den østerrikske bokprisen. Romanen handler om Franz som flere ganger opplever tragiske og mistenkelige dødsfall i sin nærhet, først i Tirol, senere i USA. Hovedpersonen framstår som merkelig distansert til det som foregår rundt ham og som han helst betrakter gjennom en kameralinse, og som forknytt i forhold til kvinner, som han tiltrekkes av, men som han likevel ikke er i stand til å inngå noen vanlig relasjon til. I denne romanen, som er komponert rundt uavklarte spørsmål og en ambivalent hovedperson, beviser igjen Gstrein at han behersker antydningens kunst til fulle.

Essayet Wem gehört eine Geschichte? (2004) diskuterer forholdet mellom fakta og fiksjon i verker hvor forfatteren benytter seg av et dokumentarisk materiale og gir dermed innsikt i Gstreins poetologi, slik den kommer til uttrykk i blant annet Eine Ahnung vom Anfang.

Utmerkelser

Norbert Gstrein har mottatt mange utmerkelser for sitt arbeid, blant annet:

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg