Uwe Johnson

Faktaboks

Uwe Johnson
Født
20. juli 1934, Cammin i Pommern (i dag Kamień Pomorski i Polen)
Død
23. februar 1984, Sheerness on Sea (Storbritannia)
Byste av Uwe Johnson, lagd av den tyske billedhoggeren Wieland Förster i 2006 (Güstrow)
Bokomslagene til førsteugavene av tetralogien "Jahrestage"

Artikkelstart

Uwe Johnson var en tysk forfatter. Johnson er særlig kjent for sine romaner som tematiserer delingen av Tyskland, blant annet Mutmaßungen über Jakob (1959) og Jahrestage (1970-1983).

Biografi

Uwe Johnson vokste opp i Mecklenburg-Vorpommern. I 1952–1956 studerte han germanistikk i Rostock og Leipzig. Etter studiene bodde han i Güstrow (Mecklenburg-Vorpommern), og i 1959 flyttet han til Vest-Berlin, som en protest mot at romanen hans Mutmaßungen über Jakob ikke ble utgitt i DDR. 1966-1968 oppholdt han seg i New York, deretter flyttet han til London hvor han ble boende resten av livet.

Forfatterskap

Ingrid Babendererde. Reifeprüfung 1953

Uwe Johnsons første roman var Ingrid Babendererde. Reifeprüfung 1953, som han skrev allerede som student i 1956. Med utgangspunkt i opplevelsene til gymnaseleven Ingrid Babendererde tematiserer romanen den politiske konflikten i DDR i forkant av opprøret i juni 1953 og tabuet republikkflukt. Romanen ble offer for sensuren i DDR; i Vest-Tyskland kom den først ut i 1985, posthumt.

Mutmaßungen über Jakob

Mutmaßungen über Jakob (1959) starter med en av de mest berømte setningen i den tyske etterkrigslitteraturen: «Men Jakob gikk alltid på skrå over skinnene» («Aber Jakob ist immer quer über die Gleise gegangen»). Jakob klarer ikke å finne seg til rette, verken i DDR eller i Vest-Tyskland, ogslik representerer han det tysk-tyske dilemmaet og fremmedgjøring. En dag blir Jakob, som er ansatt ved jernbanen i DDR, overkjørt av et tog og dør. Hva som egentlig skjedde, om Jakob virkelig tok sitt eget liv eller om det var et uhell eller om han sågar ble påkjørt med vilje, får leseren ikke klarhet i, alt forblir formodninger, som tittelen sier. Historien til Jakob belyses fra ulikt hold, det dreier seg om en polyfon, en flerstemmig, roman, som så mange av Johnsons tekster. Flerstemmigheten understrekes av en utstrakt bruk av ulike stilmidler som blant annet indre monolog, ulike jeg-fortellere, ulike språklige nivåer, som for eksempel bruk av nedertysk dialekt. Romanen, som tar opp tema som republikkflukt, overvåkningen til etterretningstjenesten og DDR sin reaksjon på opprøret i Ungarn i 1956, passerte ikke sensuren i DDR, men kom ut i Vest-Tyskland.

Den tredje bok om Achim, Zwei Ansichten

Også romanen Das dritte Buch über Achim (1961, norsk oversettelse Den tredje bok om Achim, 1962) tematiserer det umulige i å komme til bunns i et liv. Den vesttyske journalisten Karsch reiser til DDR for å skrive en bok om rallycrossføreren Achim; det er mennesket Achim han ønsker å få fram. Men alle hans forsøk på å komme innpå mennesket Achim slår feil; både hos rallycrossføreren selv og hans bekjente stiller seg uforstående til journalistens forsøk. Fortellerteknisk er romanen inspirert av blant annet William Faulkner. Journalisten Karsch dukker opp igjen i Karsch, und andere Prosa (1964), en samling fortellinger.

Tematikken i Das dritte Buch über Achim varieres i romanen Zwei Ansichten (1965), hvor en pressefotograf fra Vest-Tyskland og en sykepleier fra DDR reflekterer over den tyske delingen som blir et faktum med muren gjennom Berlin i 1961.

Jahrestage – Aus dem Leben von Gesine Cressphal

Romanen Jahrestage – Aus dem Leben von Gesine Cressphal (bind 1 1970, bind 2 1971, bind 3 1973, bind 4 1983), som består av fire deler, regnes som Johnsons hovedverk, som han arbeidet med i mange år. Her møter leseren flere personer fra Mutmaßungen über Jakob; i sentrum står hovedpersonen Gesine Cresspahl, som var kjæresten til Jakob. Tetralogien er anlagt som et panorama som fletter ulike historiske epoker (det nasjonalsosialistiske diktaturet, den tysk-tyske etterkrigshistorien og slutten av 1960-tallet med blant annet Vietnamkrigen og opprøret i Tsjekkoslovakia i 1968) sammen med personlige opplevelser og erindringer. Også i dette verket benytter forfatteren ulike episke elementer, blant annet erindringer, dialoger, dagbokopptegnelser, samt bruk av ulike språk, som fremmedspråk som engelsk, tsjekkisk og russisk samt dialekten nedertysk.

Kortprosa og poetikk-forelesninger

I 1964 kom Karsch, und andere Prosa, en samling kortprosa. Fortellingen Zwei Ansichten (1965, norsk oversettelse Dialog over muren, 1966) tematiserer fremmedgjøring som et resultat av det delte Tyskland. Tysk samtidshistorie tas også opp i Berliner Sachen (1975), som er en samling kortprosa, skrevet gjennom et lengre tidsrom. Eine Reise nach Klagenfurt (1974) er en hyllest til den østerrikske forfatteren Ingeborg Bachmann. Begleitumstände (1980) består av Uwe Johnsons poetikk-forelesninger, som han holdt ved Universitetet i Frankfurt am Main i sammenheng med at han ble tildelt Thomas-Mann-prisen i 1978.

Utmerkelser

Uwe Johnson fikk en rekke utmerkelser for sitt arbeid, blant annet

  • Theodor-Fontane-prisen (1960)
  • Georg-Büchner-prisen (1961)
  • Wilhelm-Raabe-prisen (1975)
  • Thomas-Mann-prisen (1978)
  • Heinrich-Böll-prisen (1983)

I 1994 ble det stiftet en litterær pris i hans navn: Uwe-Johnson-prisen.

Betydning

Uwe Johnson var toneangivende i sin tid, og han var blant annet medlem i Gruppe 47. Han regnes som en av de store prosaforfatterne i tysk etterkrigslitteratur. Verkene utmerker seg gjennom et tysk-tysk perspektiv; ut fra sine erfaringer både fra DDR og fra Vest-Tyskland tematiserte Johnson som få andre Tysklands deling. Hans formspråk, karakterisert gjennom ulike tekstsorter, stilistiske og språklige (blant annet dialekt og skriftspråk) nivåer som kombineres til en polyfon tekst, var et novum i hans samtid og fikk betydning for videre utvikling av tyskspråklig litteratur.

Jahrestage ble filmatisert for fjernsyn i 1999–2000, med regi av Margarethe von Trotta.

Det eksisterer en rekke utgaver av Johnsons prosa og brev. Fra 2017 gir Suhrkamp forlag ut en historisk-kritisk samlet utgave under tittelen Rostocker Ausgabe (Rostock-utgaven), som er planlagt til å omfatte 43 bind, inkludert blant annet brev. Arkivet etter Uwe Johnson befinner seg ved Universitetet i Rostock, hvor det også er opprettet et Senter for Uwe-Johnson-forskning.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg