Niossjøen

Niossjøen i høylandet i provinsen Nord-Ouest.

I 1986 ble landet rammet av en uvanlig naturkatastrofe. Giftig gass strømmet opp fra den vulkanske innsjøen Nios i nærheten av byen Wum i Nord Ouest-regionen. 1500 mennesker mistet livet. Bildet viser en bonde med en del av sin døde buskap. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /NTB Scanpix ※.

Artikkelstart

Niossjøen er en dyp innsjø i gammelt vulkankrater i det vestlige Kamerun, cirka 60 kilometer nord for Bamenda i provinsen Nord Ouest. Innsjøen er mest kjent for en naturkatastrofe i 1986, da da store mengder karbondioksidgass (CO2) plutselig ble frigjort fra vannmassene og over 1 700 mennesker ble drept som følge av kvelning.

Faktaboks

Også kjent som
Lake Nyos

Naturkatastrofen i 1986

Niossjøen var åsted for en naturkatastrofe i form av et såkalt limnisk utbrudd i 1986. Store mengder karbondioksidgass (CO2) ble plutselig frigjort fra vannmassene og spredde seg utover dalen nedenfor. Gassen hadde over lang tid sivet ut fra en underliggende kilde og blitt akkumulert i bunnvannet. Den utløsende faktor er ikke sikkert kjent, men gassen er sannsynligvis frigjort av et skred.

Over 1 700 mennesker og 3 000 husdyr ble drept momentant ved kvelning. De som pustet inn luft med et CO2-innhold på mer enn 15 prosent, mistet bevisstheten på få minutter og døde. Et CO2-innhold i luften på 15 prosent eller mindre førte til bevissthetstap, men disse ofrene våknet igjen.

Forskere fra mange land, geologer, hydrologer og kjemikere, jobbet i mange år etter ulykken med å løse gåten. Etter at det var konkludert med at utslipp av akkumulert CO2-gass i bunnlagene i innsjøen var årsak, er det siden år 2000 lagt ned rør for å kunne få kontrollerte utslipp av gass. Det er også installert måleinstrumenter som kan varsle om farlige CO2-nivåer.

Lignende ulykker

Lake Manoun

En liknende ulykke skjedde to år tidligere (15. august 1984) ved en mindre innsjø kalt Lake Manoun beliggende i samme region, men litt lenger sør. Som i tilfellet Niossjøen førte CO2-utslippet fra Lake Manoun til at både mennesker og dyr døde, men med mindre omfang enn ved Niossjøen. Som for Niossjøen, antar forskerne at årsaken var utslipp av akkumulert CO2-gass.

Vulkansjøer i andre land

Forskere har også vært opptatt av å identifisere innsjøer i andre land der liknende ulykker kan tenkes å kunne inntreffe. Kivusjøen i Rwanda og Lake Quilotoa i Andesfjellene i Ecuador har vært nevnt i denne sammenhengen, begge beliggende i vulkanske soner. Andre slike soner finnes mange steder på jorden, så ulykker av denne typen har nok skjedd tidligere og kan inntreffe igjen, som for eksempel i Yellowstone nasjonalpark i USA og i vulkanske områder i Italia.

Forskerne tror temperatursvingninger over årstidene, som på Island, er med på å minske risiko for akkumulering av CO2-gass, fordi vannlag med ulik temperatur fører til en naturlig sirkulasjon av vannlag med CO2-gass. Land med tropisk klima som Kamerun, der temperaturen er mer eller mindre konstant hele året, er derimot mer utsatt for denne typen ulykker.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg