Beliggenhet av Bamenda.
Oversiktsbilde over deler av Bamenda.
.
Lisens: fri

Bamenda er en by i Kamerun, med 396 111 innbyggere (projeksjon 2020) over et flateinnhold på 22,9 kvadratkilometer. Byen ligger på rundt 1250 meter over havet, noe som gir byen et relativt mildt klima.

Næringsliv

Bamenda er det administrative senteret for den engelskspråklige regionen Northwest. Byen er også et viktig handelssenter i denne delen av landet, der jordbruksprodukter utgjør en viktig del av handelen. Foruten butikker og markeder, er byen preget av servicenæringer og av enkel produksjon av blant annet bygningsmaterialer og møbler, for det meste for lokalt forbruk.

Turisme bidrar også til økonomien, med foruten hoteller og restauranter, produksjon og salg av diverse håndverksprodukter.

Samferdsel

Geografisk er byen delt i to med handelssenteret i sentrum, og med det administrative senteret på et høydedrag i nordenden av byen. Bamenda har hatt eget statlig universitet fra 2010. Byen er også utrustet med en moderne innenriksflyplass ca. 2 kilometer nord for byen.

En utbedret 443 kilometer lang vei mellom Bamenda og Enugu i nabolandet Nigeria representerer den viktigste veiforbindelsen mellom Kamerun og Nigeria, og er del av det trans-Afrikanske hovedveisystemet. Utbedringen har medført enklere transport og økonomisk vekstpotensiale for Bamenda.

Historie

På slutten av 2010-tallet har imidlertid Ambazonia-konflikten hatt en negativ innvirkning på økonomien i Bamenda. Mange av byens befolkning har blitt tvunget til å flykte, og byen har til tider fremstått som en død spøkelsesby.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg