Nino Burdzjanadze

Faktaboks

Nino Burdzjanadze

også skrevet Nino Burdsjanadse, Burjanadze eller Burdzhanadze

Født
16. juli 1964, Kutaisi, Georgia
Nino Burdzjanadze taler for Columbia University i 2008.
Av .
Lisens: CC BY NC SA 2.0
Nino Burdzjanadze (i midten) og Zurab Zjvania (nummer to fra venstre) under et møte med den amerikanske forsvarsministeren Donald H. Rumsfeld (til venstre med ryggen til) i Tbilisi i 2003.
Av .

Artikkelstart

Nino Burdzjanadze er en georgisk politiker og jurist. Fra 2001 til 2008 var hun den første kvinnelige lederen av det georgiske parlamentet. Ved to tilfeller, i 2003–2004 og 2007–2008, har hun vært Georgias midlertidige president.

Bakgrunn

Burdzjanadze ble født i Kutaisi og studerte jus ved det statlige universitetet i Tbilisi. I 1990 tok hun doktorgrad innen folkerett ved Moskvas statlige universitet. I noen år arbeidet hun som dosent ved det statlige universitetet i Tbilisi samtidig som hun var rådgiver for det georgiske miljødepartementet og parlamentet.

Politisk karriere

I 1995 ble Burdzjanadze for første gang innvalgt i det georgiske parlamentet. Hun representerte partiet Georgias borgerunion, som hadde blitt grunnlagt av landets daværende statsleder, Eduard Sjevardnadze. Burdzjanadze ble gjenvalgt til parlamentet i 1999, også denne gang som representant for Georgias borgerunion.

Midt i perioden, 10. november 2001, ble hun som den første kvinne i Georgias historie valgt til leder av parlamentet. Hun beholdt stillingen også i neste parlamentsperiode og satt som leder av parlamentet fram til 7. juni 2008.

Før parlamentsvalget i 2003 forlot Burdzjanadze Sjevardnadze og hans parti og ble leder av en valgallianse kalt Burdzjanadze-demokratene. Anklager om valgfusk utløste en rekke fredelige massedemonstrasjoner, kjent som roserevolusjonen, og Eduard Sjevardnadze ble tvunget til å gå av som president. Nino Burdzjanadze ble 23. november 2003 innsatt som midlertidig president og satt frem til 25. januar 2004, da en ny president, Mikheil Saakasjvili, ble valgt.

Burdzjanadze ble for andre gang innsatt som midlertidig president 25. november 2007 da Saakasjvili etter omfattende protester bestemte seg for å gå av, for så å søke om fornyet tillit gjennom et nytt presidentvalg. Burdzjanadze hadde den midlertidige presidentmakten inntil Saakasjvili, etter å ha vunnet valget, på nytt ble president 20. januar 2008.

Burdzjanadze bestemte seg våren 2008 for ikke å stille opp i parlamentsvalget, men etter femdagerskrigen mellom Russland og Georgia i Sør-Ossetia i august 2008, vendte hun tilbake til politikken. I november 2008 lanserte hun et nytt parti med navnet Den demokratiske bevegelsen – det forente Georgia. Fra å være en politiker med en tydelig pro-vestlig profil, søkte Burdzjanadze nå gradvis nærmere kontakter med det politiske lederskapet i Russland samtidig som hun forsøkte å bevare omdømmet som en pro-vestlig politiker. Hun distanserte seg fra det som hun oppfattet som den stadig mer autoritære presidenten Saakasjvili. I mai 2011 var hun en av de ledende skikkelsene i store demonstrasjoner i Tbilisi som krevde presidentens avgang. Myndighetene anklaget Burdzjanadzes ektemann for å stå bak et voldelig forsøk på å ta over makten i landet.

I 2013 stilte Burdzjanadze opp i det georgiske presidentvalget. Hun fikk litt over ti prosent av stemmene og kom på tredjeplass bak vinneren Giorgi Margvelasjvili og Davit Bakradze.

Partiet hennes, Den demokratiske bevegelsen – det forente Georgia, deltok i parlamentsvalget i 2016, men fikk kun 3,5 prosent av stemmene og ingen plasser i parlamentet.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg