Nikolaj 2 var russisk tsar fra 1894 til 1917. Han var eldste sønn av Aleksander 3.

Nikolaj overtok makten etter farens død i 1894. Han hadde en religiøst farget tro på sitt kall som enehersker, men var svak og hjelpeløs som politiker. Han tok initiativet til fredskongressen i Haag i 1898, men klarte ikke å hindre den russisk-japanske krig i 1904–05, som endte med et ydmykende russisk nederlag.

Nikolaj og hele hans familie ble henrettet av bolsjevikene i 1918, etter den russiske revolusjon.

Revolusjonen i 1905 ble fulgt av forsøk på reformer som innkalling av riksdumaen og Stolypins agrarlover, men disse ble snart oppgitt. Nikolaj var gift med Aleksandra, datter av storhertug Ludvig 4 av Hessen. Ved sin forbindelse med Rasputin bidro hun til å undergrave tsarens anseelse.

Under første verdenskrig var Nikolaj en passiv tilskuer til ulykkene som rammet hans land. Hans reaksjonære rådgivere tvang igjennom en hard politikk overfor opposisjonen, og i mars 1917 brøt den lenge oppdemmede misnøyen ut i revolusjon. Tsaren ble tvunget til å abdisere. Siden ble han av bolsjevikene ført til Sibir sammen med sin hustru og sine fem barn (en sønn og fire døtre). Bolsjevikene planla en rettssak mot tsaren, men da fiendtlige styrker i juli 1918 nærmet seg Jekaterinburg, der Nikolaj og hans familie var internert, ble de alle henrettet.

I 2000 ble Nikolaj sammen med sin familie kanonisert av den russisk-ortodokse kirke fordi han hadde blitt drept av fiender av kirken.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

30. januar skrev Christian Stranger-Johannessen

Når man klikker på Aleksander 3. får man en person født på 1200-tallet. Han var neppe faren til Nikolaj 2.

30. januar svarte Ida Scott

Takk for observasjonen! Jeg har nå rettet det opp med lenke til riktig Alexander 3.

Mvh Ida Scott, redaksjonen

30. januar skrev Christian Stranger-Johannessen

Det var raskt rettet! Jeg ser at SNL er inkonsekvente når det kommer til å skrive navnet på kongelige. Det står for eksempel både Vilhelm 2. og Wilhelm II, og det står både Nikolaj og Nikolai, men i ulike artikler. Hadde det ikke vært bedre å skrive slike navn på samme måte i alle artikler?

30. januar svarte Ida Scott

Det har du rett i. I utgangspunktet skal vi skrive de samme navnene på samme måte når det gjelder konger/dronninger og fyrster/fyrstinner. Vi bruker arabertall og den skrivemåten som tradisjonelt sett er vanligst på norsk (altså Vilhelm fremfor Wilhelm, Edvard fremfor Edward), men det hender at det glipper. Hvis du finner noen artikler der du mener vi er inkonsekvente, er det bare å påpeke det, så skal vi forsøke å få rettet opp i det.
Mvh Ida Scott, redaksjonen

30. januar skrev Christian Stranger-Johannessen

Det enkleste er kanskje bare å søke etter den formen som ikke skal brukes, for eksempel "Wilhelm II", og da finner man raskt noen treff i artikler.

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.