Georgij Gapon

Presten Georgij Gapon, som ledet opprøret, organiserte Forbundet av russiske fabrikkarbeidere i St. Petersburg 1903–1904. Bildet er fra forbundets grunnleggelse. Gapon foran i prestekjole.

Av .

Den blodige søndagen var en hendelse i Russland 22. januar 1905 (9. januar etter den julianske kalender) da en stor folkemasse, vesentlig streikende arbeidere, gjennomførte en fredelig demonstrasjon under ledelse av presten Georgij Gapon til Vinterpalasset i St. Petersburg. Hensikten var å overlevere en petisjon til tsaren om økte rettigheter og beskyttelse for arbeiderne. Tsar Nikolaj 2 var bortreist, og da toget – som bar helgenbilder og bilder av tsaren – nærmet seg palasset, ble det stanset av geværsalver.

Over 100 demonstranter ble drept og flere hundre såret. Blodige søndag regnes som innledningen til den russiske 1905-revolusjonen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg