Norilsk

Norilsk
Av .
Lisens: CC BY 2.0
Norilsk
Fra Norilsk.
Av .
Lisens: CC BY 2.0

Artikkelstart

Norilsk er en by i Russland, i Krasnojarsk distrikt i Øst-Sibir. Det er endepunktet for jernbanen fra havnen Dudinka Sibir ved Jenisejs munning, 80 km lenger vest. Norilsk har 182 000 innbyggere (2020).

Faktaboks

Uttale
norˈilsk

Næringsliv

Norilsk er en typisk ensidig industristed. Byen er bygget opp rundt bedriften Nornikel, som også kontrollerer nikkelkombinatene på Kolahalvøya. Byen er et viktig senter for non-ferrometallurgi. Her utvinnes blant annet kobber, nikkel, kobolt, palladium, osmium, platina, gull, sølv, iridium, rhodium, og ruthenium. I Norilsk produseres 35 prosent av verdens palladium, 25 prosent av platinaen og 20 prosent av nikkelen.

Samferdsel

Norilsk mangler veiforbindelse med resten av Russland. Siden 1998 frakter jernbanen bare gods. Persontransport besørges med fly.

Historie

Den første bygningen – en hytte i tre – ble reist i 1921 under en geologisk ekspedisjon. I 1935 ble utbyggingen av industrien påbegynt som ledd i den storstilte industrireisningen i Sovjetunionen. Arbeidet ble i stor grad uført som tvangsarbeid av fanger fra GULag-systemet. Fangeleiren Norillag eksisterte mellom 1935 og 1956. På det meste hadde leiren 72 500 fanger. Like etter Josef Stalins død i 1953 kom det til opprør i leiren, kjent som Norilskopprøret.

Norilsk fikk bystatus i 1953.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg