Nicolas Sarkozy

Nicolas Sarkozy vant det franske presidentvalget i 2007. Bildet er fra et møte under valgkampen.

Nicolas Sarkozy
Av .
Lisens: CC BY SA 3.0
Ségolène Royal
Ségolène Royal kom til andre runde i det franske presidentvalget i 2007. Bildet er fra valgkampen.
Av .
Lisens: CC BY SA 2.0

Presidentvalget i Frankrike 2007, avholdt i to runder våren 2007. Første runde ble gjennomført 22. april, andre runde ble gjennomført 6. mai.

Valgkampen var preget av en duell mellom de to største partienes kandidater: Ségolène Royal fra Sosialistpartiet, og Nicolas Sarkozy fra det gaullistiske høyrepartiet UMP (nå Les Républicains). Med henholdsvis 25,87 og 31,18 prosent av stemmene gikk Royal og Sarkozy til andre runde. Denne endte med at Sarkozy med 53,06 prosent av stemmene ble valgt til president etter partifelle Jacques Chirac.

Begge de to store partiene i fransk politikk gikk kraftig fram sammenlignet med presidentvalget i 2002. Det gjorde også François Bayrou fra sentrumspartiet Union pour la Démocratie Française (UDF), som ble valgets tredje største parti med 18,57 prosent av stemmene. UDF har tradisjonelt hatt nære bånd til UMP, men Bayrou brukte valgkampen til å distansere seg fra UMP og innta en rolle som uavhengig av de to store partiene.

Det var knyttet stor spenning til hvordan Jean-Marie Le Pen ville gjøre det som kandidat for innvandringsfiendtlige Front National. Under presidentvalget i 2002 gikk Le Pen videre til andre runde, etter å ha fått større oppslutning enn Sosialistpartiets kandidat Lionel Jospin. Valget ble imidlertid en nedtur for Le Pen. Han ble riktignok fjerde størst, men oppslutningen på 10,44 prosent var langt lavere enn Le Pen hadde fått ved de tre foregående valgene.

Også for de fleste av partiene til venstre for Sosialistpartiet ble valget en nedtur. Flere av disse partiene hadde jobbet sammen under kampanjen for et nei i folkeavstemningen om EUs grunnlovstraktat våren 2005, og hadde håp om at seieren i folkeavstemningen og en generell sosial misnøye skulle være grunnlag for et godt valg. Det ble lenge jobbet for at partiene som hadde jobbet sammen fram mot folkeavstemningen, først og fremst kommunistpartiet PCF og det trotskistiske LCR, skulle stille med en felles kandidat. Uenighet rundt kandidater og politikk gjorde at samarbeidet strandet. PCF stilte med partileder Marie-George Buffet som sin kandidat, og LCR med talsmann Olivier Besancenot. I tillegg stilte bondelederen José Bové som uavhengig kandidat med støtte fra enkelte faglige sammenslutninger og kollektiver som hadde jobbet for et nei i folkeavstemningen.

Den eneste av disse som gjorde et relativt godt valg var Besancenot, som med 4,08 prosent endte som nummer fem i valget. For det en gang så mektige kommunistpartiet endte valget med en historisk lav oppslutning på 1,93 prosent. Bové endte på sin side med 1,32 prosent av stemmene. For Lutte Ouvrière, et annet trotskistisk parti, som fem år tidligere var størst blant partiene til venstre for Sosialistpartiet, endte valget med en oppslutning på 1,33 prosent.

Stemmefordeling i andre runde av presidentvalget

Parti Kandidat Oppslutning i prosent
Union pour un mouvement populaire (UMP) Nicolas Sarkozy 53,06
Parti socialiste (PS) Ségolène Royal 46,94

Stemmefordeling i første runde av presidentvalget

Parti Kandidat Oppslutning i prosent
Union pour un mouvement populaire (UMP) Nicolas Sarkozy 31,18
Parti socialiste (PS) Ségolène Royal 25,87
Union pour la Démocratie Française (UDF) François Bayrou 18,57
Front national (FN) Jean-Marie Le Pen 10,44
Ligue communiste révolutionnaire (LCR) Olivier Besancenot 4,08
Mouvement pour la France (MPF) Philippe de Villiers 2,23
Parti communiste français (PCF) Marie-George Buffet 1,93
Les Verts (LV) Dominique Voynet 1,57
Lutte ouvrière (LO) Arlette Laguiller 1,33
Uavhengig José Bové 1,32
Chasse, pêche, nature et traditions (CPNT) Frédéric Nihous 1,15
Parti des travailleurs (PT) Gérard Schivardi 0,34

Partipolitisk omorganisering etter valget

Etterdønningene etter valget ble preget av omorganisering i fransk politikk. Flere nye partier ble etablert, både på høyre- og venstresiden, og i sentrum. På venstresiden brøt politikere fra Sosialistpartiet ut og etablerte Parti de gauche, inspirert av tyske Die Linke. I tillegg ble LCR lagt ned og erstattet med partiet NPA.

I sentrum ble UDF lagt ned og erstattet av Mouvement démocrat (MoDem). I tillegg etablerte tidligere UDF-politikere partiet Nouveau centre, som stilte seg bak president Nicolas Sarkozy.

På høyresiden etablerte også tidligere bolig- og byminister Christine Boutin kristeligdemokratiske Parti chrétien-démocrate (PCD). Tidligere statsminister Dominique de Villepin etablerte bevegelsen République solidaire.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg