Nedre Leirfoss kraftverk

Nedre Leirfoss. Bildet viser en del av maskinhallen, blant annet den eldste turbinen fra 1910.
Av /Norsk Vasskraft- og Industristadmuseum.
Lisens: CC BY NC ND 2.0

Nedre Leirfoss kraftverk.

.
Lisens: fri

Nedre Leirfoss kraftverk er et elvekraftverk i nedre del av Neavassdraget (Nidelva) i Trondheim kommune, Trøndelag.

Øvre Leirfoss er det nest eldste kraftverket i vassdraget. Det ble bygget ut av Trondhjems Elektricitetsværk og Sporvei (se Trondheim Energi AS) i 1910. Utnyttet fallhøyde i fossen er 26 meter. Inntil Leirfossene kraftverk ble satt i drift i 2008, var stasjonen bestykket med 3 horisontale francisturbiner med en samlet maksimal ytelse på 12 megawatt (MW) og en midlere årsproduksjon på 65 gigawatt timer (GWh).

I 2008 ble en ny kraftstasjon inne i fjellet, satt i drift; Leirfossene kraftverk, som er en parallellutbygging som erstatter både Øvre- og Nedre Leirfoss. De gamle stasjonsbygningene på Øvre- og Nedre Leirfoss huser nå automatiske aggregater, som utnytter den konsesjonspålagte minstevannføringen på 10 kubikkmeter per sekund mellom fossene. Øvre Leirfoss har i dag en ytelse på 2,4 MW og en gjennomsnittlig årsproduksjon på omkring 20 GWh. Turbintype er Francis.

Stasjonen inneholder også fjernvarmeinstallasjoner for Statkraft Varme. Nedre Leirfoss kraftverk har en særdeles monumental, borglignende kraftstasjonsbygning, som er tegnet av arkitekt Axel Guldahl. Stasjonen eies fra 2002 av Statkraft.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg