Øvre Leirfoss kraftverk. Opprinnelig stasjonsbygning til høyre.

av Mikal Sveen. Gjengitt med tillatelse

Øvre Leirfoss kraftverk, elvekraftverk i nedre del av Neavassdraget (Nidelva) i Trondheim, Sør-Trøndelag.

Øvre Leirfoss er det eldste kraftverket i vassdaget. Det ble bygget ut av Trondhjems Elektricitetsværk og Sporvei (se Trondheim Energi AS) i 1901. Utnyttet fallhøyde i fossen er ca. 33 m. Inntil Leirfossene kraftverk ble satt i drift i 2008, var stasjonen bestykket med 3 horisontale francisturbiner med en samlet maksimal ytelse på 15 MW og en midlere årsproduksjon på 85 GWh. Eldste turbin som enda var i bruk i 2008 var fra 1919. De 3 gamle aggregatene kan fremdeles (i 2015) kjøres dersom det skulle oppstå behov for det.

I 2008 ble en ny kraftstasjon inne i fjellet, satt i drift; Leirfossene kraftverk, som er en parallellutbygging som erstatter både Øvre- og Nedre Leirfoss. De gamle stasjonsbygningene på Øvre- og Nedre Leirfoss huser nå automatiske aggregater, som utnytter den konsesjonspålagte minstevannføringen på10 m³/s mellom fossene. Øvre Leirfoss har i dag en ytelse på 3,8 MW, og gjennomsnittlig årsproduksjon på omkring 25 GWh. Turbintype er Francis. 

Den gamle stasjonsbygningen er utført i 2 byggetrinn. Den eldste delen ble tegnet av arkitekt Gabriel Kielland. Øvre Leirfoss kraftverk eies fra 2002 av Statkraft.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.