Øvre Leirfoss kraftverk

Øvre Leirfoss i Trondheim. På bildet ses nærmest fossen en del av kraftstasjonen, og til høyre transformatorstasjonen.
Av /Norsk Vasskraft- og Industristadmuseum.
Lisens: CC BY NC ND 2.0

Øvre Leirfoss kraftverk. Opprinnelig stasjonsbygning til høyre.

.

Øvre Leirfoss kraftverk, elvekraftverk i nedre del av Neavassdraget (Nidelva) i Trondheim, Trøndelag.

Øvre Leirfoss er det eldste kraftverket i vassdraget. Det ble bygget ut av Trondhjems Elektricitetsværk og Sporvei (se Trondheim Energi AS) i 1901. Dette var den første kraftstasjonen Trondheim Elektrisitetsverk bygde. Utnyttet fallhøyde i fossen er cirka 33 meter. Inntil Leirfossene kraftverk ble satt i drift i 2008, var stasjonen bestykket med 3 horisontale francisturbiner med en samlet maksimal ytelse på 15 megawatt (MW) og en midlere årsproduksjon på 85 gigawatt timer (GWh). Eldste turbin som enda var i bruk i 2008 var fra 1919. De 3 gamle aggregatene kan fremdeles (i 2015) kjøres dersom det skulle oppstå behov for det.

I 2008 ble en ny kraftstasjon inne i fjellet satt i drift; Leirfossene kraftverk, som er en parallellutbygging som erstatter både Øvre- og Nedre Leirfoss. De gamle stasjonsbygningene på Øvre- og Nedre Leirfoss huser nå automatiske aggregater, som utnytter den konsesjonspålagte minstevannføringen på 10 kubikkmeter per sekund mellom fossene. Øvre Leirfoss har i dag en ytelse på 3,8 MW, og en gjennomsnittlig årsproduksjon på omkring 25 GWh. Turbintype er Francis.

Den gamle stasjonsbygningen er utført i 2 byggetrinn. Den eldste delen ble tegnet av arkitekt Gabriel Kielland. Øvre Leirfoss kraftverk eies fra 2002 av Statkraft.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg