Øvre Leirfoss kraftverk

Øvre Leirfoss kraftverk. Opprinnelig stasjonsbygning til høyre.

av . Gjengitt med tillatelse

Øvre Leirfoss kraftverk, elvekraftverk i nedre del av Neavassdraget (Nidelva) i Trondheim, Sør-Trøndelag.

Øvre Leirfoss er det eldste kraftverket i vassdaget. Det ble bygget ut av Trondhjems Elektricitetsværk og Sporvei (se Trondheim Energi AS) i 1901. Utnyttet fallhøyde i fossen er ca. 33 m. Inntil Leirfossene kraftverk ble satt i drift i 2008, var stasjonen bestykket med 3 horisontale francisturbiner med en samlet maksimal ytelse på 15 MW og en midlere årsproduksjon på 85 GWh. Eldste turbin som enda var i bruk i 2008 var fra 1919. De 3 gamle aggregatene kan fremdeles (i 2015) kjøres dersom det skulle oppstå behov for det.

I 2008 ble en ny kraftstasjon inne i fjellet, satt i drift; Leirfossene kraftverk, som er en parallellutbygging som erstatter både Øvre- og Nedre Leirfoss. De gamle stasjonsbygningene på Øvre- og Nedre Leirfoss huser nå automatiske aggregater, som utnytter den konsesjonspålagte minstevannføringen på10 m³/s mellom fossene. Øvre Leirfoss har i dag en ytelse på 3,8 MW, og gjennomsnittlig årsproduksjon på omkring 25 GWh. Turbintype er Francis.

Den gamle stasjonsbygningen er utført i 2 byggetrinn. Den eldste delen ble tegnet av arkitekt Gabriel Kielland. Øvre Leirfoss kraftverk eies fra 2002 av Statkraft.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg