Nayif Hawatimah

Faktaboks

Nayif Hawatimah
Født
1937

Artikkelstart

Nayif Hawatimah er en palestinsk politiker som grunnla Den demokratiske folkefronten for frigjøring av Palestina (DFLP) i 1969. Han er fortsatt leder for partiet.

Han ble født i byen Salt i Jordan, og kommer fra en kristen jordansk familie. Han studerte ved det arabiske universitetet i Beirut.

Politisk virke

Han ble politisk aktiv allerede som en ung mann og havnet på kant med den jordanske regjering. I 1958 flyktet han til Libanon hvor han ble med i det arabiske nasjonalistiske bevegelsen. I denne dannet han en marxistisk fløy som stod i opposisjon til George Habash. Nayif Hawatimah var likevel med på å grunnlegge PFLP sammen med Habash i 1967.

Dette politiske samarbeidet varte ikke lenge, og i 1969 ledet han en fraksjon som gikk ut av PFLP og dannet DFLP. Partiet hadde en klar marxist-leninistisk linje og førte en politikk hvor de både bedrev en væpnet kamp og hadde kontakt med moderate krefter i Israel. Hawatimah har vært generalsekretær fra partiets dannelse.

Hawatimah har ledet partiet som en intellektuell og partiet har primært hatt en tiltrekningskraft på intellektuelle. Under Hawatimahs ledelse spilte DFLP en sentral rolle i å utvikle PLOs gradvise aksept av en tostatsløsning.

I 1993, da PLO undertegnet Oslo-avtalen, ledet Hawatimah DFLP i et brudd med Yasir Arafat. Han samlet palestinske motstandere mot Oslo-avtalen, men etter tre år gikk DFLP ut av denne alliansen igjen. De har i dag liten innflytelse på palestinsk politikk.

Nayif Hawatimah bor i Damaskus.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg