George Habash var en kristen palestinsk politiker og geriljaleder. Han ble født i Lydda. Han utdannet seg til å bli lege i Beirut, ved American University. Han startet denne utdannelsen i 1944, men tok en pause under krigen i Palestina i 1948. Han ble uteksaminert som best i klassen i 1951. Hans langvarige aktivitet og legeutdannelse gjorde at han fikk kallenavnet al-Hakim - den vise. 

I 1948 jobbet han som medisinsk personal tilknyttet den arabiske frigjøringsfronten som kjempet i Palestina. Etter flukten fra Palestina ble han med i flere militante undergrunnsbevegelser. I 1951-52 var han med å grunnlegge ANM (Arab Nationalist Movement) sammen med Hani al-Hindi. Ideologien til ANM var pan-arabisk og de hadde en todelt målsetting: 1) styrte det de anså som de reaksjonære arabiske regimene og samle de arabiske landene til en stat; og 2) gå til samlet angrep på Israel og frigjøre Palestina. Habash og ANM så på Egypts president Gamal Abdel Nassersom den arabiske lederen som kunne lede dette prosjektet. I denne perioden flyttet Habash fra Libanon til Jordan. På starten av 1960-tallet omorganiserte han ANM og i 1964 rettet bevegelsen sine første militære angrep mot Israel.

George Habash

By PFLP "Al Hadaf" Photographer (Dahnoon - Zero Issue) [Public domain], via Wikimedia Commons. Falt i det fri (Public domain)

Den arabisk-israelske krigen i 1967 overbeviste de fleste palestinske aktivister om at de arabiske staten ikke var veien til frigjøring av Palestina, men at de måtte ta saken i egne hender. Selv om Habash fortsatte å være en arabisk nasjonalist, økte han heretter fokuset på det palestinske som det primære. Derfor, i etterkant av seksdagerskrigen, samlet Habash flere palestinske grupperinger og dannet Folkefronten for Palestinas frigjøring (PFLP).  George Habash ble general-sekretær for denne nye gruppen og satt som leder fram til 2000.

PFLP, under Habash sin ledelse, er mest kjent for flykapringene som fant sted mellom 6 og 9 September 1970 og som var den utløsende årsak for den Jordanske borgerkrigen, kjent som Svart September. PFLP hadde også erklært at de ønsket å felle det jordanske monarkiet.  Som et resultat av Svart September flyttet Habash tilbake til Libanon. Mot slutten av 1970-tallet, da store deler av PLO ønsket å gjenåpne dialogen med Jordan stod Habash sitt PFLP imot dette.

Habash var en mer militant leder enn Arafat, og da Arafat gradvis kom til å akseptere en tostatsløsning på starten av 1970-tallet gikk Habash og PFLP ut og dannet den såkalte avvisningsfronten. I 1988 gikk likevel Habash med på å støtte prinsippet om en tostatsløsning. Han støttet likevel ikke Arafat i arbeidet med Oslo-avtalen. I 1990 flyttet Habash tilbake til Jordan. 

I januar 2008 døde Habash i Amman, Jordan.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.