Faktaboks

George Habash

جورج حبش‎

Født
2. august 1926, Lydda (Lod), Palestina
Død
26. januar 2008, Amman, Jordan
George Habash
.

George Habash var en kristen palestinsk politiker og geriljaleder. Han ledet PFLP fra partiet ble etablert i 1967 til han gikk av i 2000.

Habash ble født i Lydda. Han startet medisinutdannelsen ved American University i Beirut i 1944, men tok en pause under krigen i Palestina i 1948. Han ble uteksaminert som best i klassen i 1951. Hans langvarige aktivitet og legeutdannelse gjorde at han fikk kallenavnet al-Hakim – den vise.

Etableringen av ANM

I 1948 jobbet han som medisinsk personal tilknyttet den arabiske frigjøringsfronten som kjempet i Palestina. Etter flukten fra Palestina ble han med i flere militante undergrunnsbevegelser.

I 1951–1952 var han med på å grunnlegge ANM (Arab Nationalist Movement) sammen med Hani al-Hindi. Ideologien til ANM var pan-arabisk, og de hadde en todelt målsetting:

  1. Styrte det de anså som de reaksjonære arabiske regimene og samle de arabiske landene til en stat
  2. Gå til samlet angrep på Israel og frigjøre Palestina.

Habash og ANM så på Egypts president Gamal Abdel Nasser som den arabiske lederen som kunne lede dette prosjektet. I denne perioden flyttet Habash fra Libanon til Jordan. På starten av 1960-tallet omorganiserte han ANM, og i 1964 rettet bevegelsen sine første militære angrep mot Israel.

Etableringen av PFLP

Den arabisk-israelske krigen i 1967 overbeviste de fleste palestinske aktivister om at de arabiske staten ikke var veien til frigjøring av Palestina, men at de måtte ta saken i egne hender. Selv om Habash fortsatte å være en arabisk nasjonalist, økte han heretter fokuset på det palestinske som det primære. Derfor, i etterkant av seksdagerskrigen, samlet Habash flere palestinske grupperinger og dannet Folkefronten for Palestinas frigjøring (PFLP). George Habash ble general-sekretær for denne nye gruppen og satt som leder fram til 2000.

PFLP, under Habash sin ledelse, er mest kjent for flykapringene som fant sted mellom 6. og 9. september 1970, og som var den utløsende årsak for den jordanske borgerkrigen, kjent som Svart September. PFLP hadde også erklært at de ønsket å felle det jordanske monarkiet. Som et resultat av Svart September flyttet Habash tilbake til Libanon. Mot slutten av 1970-tallet, da store deler av PLO ønsket å gjenåpne dialogen med Jordan, stod Habash sitt PFLP mot dette.

Gradvis moderering

Habash var en mer militant leder enn Yasir Arafat, og da Arafat gradvis kom til å akseptere en tostatsløsning på starten av 1970-tallet, gikk Habash og PFLP ut og dannet den såkalte avvisningsfronten. I 1988 gikk Habash med på å støtte prinsippet om en tostatsløsning. Han støttet likevel ikke Arafat i arbeidet med Oslo-avtalen.

I 1990 flyttet Habash tilbake til Jordan. Han døde her i januar 2008.

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg