George Habash var en kristen palestinsk politiker og geriljaleder. Han ble født i Lydda. Han utdannet seg til å bli lege i Beirut, ved American University. Han startet denne utdannelsen i 1944, men tok en pause under krigen i Palestina i 1948. Han ble uteksaminert som best i klassen i 1951. Hans langvarige aktivitet og legeutdannelse gjorde at han fikk kallenavnet al-Hakim - den vise. 

I 1948 jobbet han som medisinsk personal tilknyttet den arabiske frigjøringsfronten som kjempet i Palestina. Etter flukten fra Palestina ble han med i flere militante undergrunnsbevegelser. I 1951-52 var han med å grunnlegge ANM (Arab Nationalist Movement) sammen med Hani al-Hindi. Ideologien til ANM var pan-arabisk og de hadde en todelt målsetting: 1) styrte det de anså som de reaksjonære arabiske regimene og samle de arabiske landene til en stat; og 2) gå til samlet angrep på Israel og frigjøre Palestina. Habash og ANM så på Egypts president Gamal Abdel Nasser som den arabiske lederen som kunne lede dette prosjektet. I denne perioden flyttet Habash fra Libanon til Jordan. På starten av 1960-tallet omorganiserte han ANM og i 1964 rettet bevegelsen sine første militære angrep mot Israel.

George Habash

By PFLP "Al Hadaf" Photographer (Dahnoon - Zero Issue) [Public domain], via Wikimedia Commons. Falt i det fri (Public domain)

Den arabisk-israelske krigen i 1967 overbeviste de fleste palestinske aktivister om at de arabiske staten ikke var veien til frigjøring av Palestina, men at de måtte ta saken i egne hender. Selv om Habash fortsatte å være en arabisk nasjonalist, økte han heretter fokuset på det palestinske som det primære. Derfor, i etterkant av seksdagerskrigen, samlet Habash flere palestinske grupperinger og dannet Folkefronten for Palestinas frigjøring (PFLP).  George Habash ble general-sekretær for denne nye gruppen og satt som leder fram til 2000.

PFLP, under Habash sin ledelse, er mest kjent for flykapringene som fant sted mellom 6 og 9 September 1970 og som var den utløsende årsak for den Jordanske borgerkrigen, kjent som Svart September. PFLP hadde også erklært at de ønsket å felle det jordanske monarkiet.  Som et resultat av Svart September flyttet Habash tilbake til Libanon. Mot slutten av 1970-tallet, da store deler av PLO ønsket å gjenåpne dialogen med Jordan stod Habash sitt PFLP imot dette.

Habash var en mer militant leder enn Arafat, og da Arafat gradvis kom til å akseptere en tostatsløsning på starten av 1970-tallet gikk Habash og PFLP ut og dannet den såkalte avvisningsfronten. I 1988 gikk likevel Habash med på å støtte prinsippet om en tostatsløsning. Han støttet likevel ikke Arafat i arbeidet med Oslo-avtalen. I 1990 flyttet Habash tilbake til Jordan. 

I januar 2008 døde Habash i Amman, Jordan.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.