DFLP

Artikkelstart

DFLP (Den demokratiske folkefronten for frigjøring av Palestina) er et marxist-leninistisk palestinsk parti. Partiet ble stiftet i 1969 av en utbrytergruppe fra PFLP. Fram til 1974 het partiet PDFLP (Den populære demokratiske folkefronten for frigjøringen av Palestina). Grunnleggeren var Nayif Hawatimah, som fortsatt er partiets leder.

Fra det ble grunnlagt deltok DFLP i militære aksjoner mot Israel, inkludert bruk av terror. Partiet har fortsatt en liten militant ving.

DFLP var sentral i å utforme PLO sin dreining mot å støtte en tostatsløsning på midten av 1970-tallet. Det fremste eksempelet på dette var partiets støtte for PLOs ti-punkts-plan i 1974 som implisitt åpnet for at det kunne være to stater i Palestina. DFLP var også blant annet tidlig ute med å opprette kontakt med progressive jøder, og Hawatimah lot seg tidlig intervjue av en israelsk avis.

Under den kalde krigen var DFLP tro mot Sovjetunionen. Etter den kalde krigen, og spesielt etter Oslo-avtalen, har DFLP minsket både i størrelse og politisk betydning. I 1991 gjennomgikk partiet en fraksjonering. Yasser Abd Rabbo gikk ut og etablerte Den palestinske demokratiske unionen. Dette nye partiet var langt mer positive til forhandlinger med Israel, og Abd Rabbo ble en nær rådgiver for Yasir Arafat.

DFLP har sitt hovedsete i Damaskus, hvor Nayif Hawatimah bor. DFLP har også mesteparten av sin base blant palestinere i diasporaen.

DFLP er et medlemsparti i PLO.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg