Nara

Sammen med en rekke andre monumenter fra det historiske Nara står Todai-tempelet oppført på UNESCOs Verdensarvliste. Tempelet, som ble bygget på 700-tallet, er for eksempel en av verdens største bygninger i tre.
Av .
Lisens: CC BY 2.0
Todai-tempelet huser en berømt 16 meter høy Buddha-statue i bronse.
Av .

En del av bygningene ved Horyuji-tempelet ved Nara fra begynnelsen av 600-tallet representerer sannsynligvis verdens eldste bevarte trehus.

Av /KF-arkiv ※.

Artikkelstart

Nara er en by i Japan og hovedstaden i prefekturet med samme navn. Den ligger sør på Honshu i Kansai regionen, rett øst for Osaka, og har rundt 360 000 innbyggere (census 2015). Byen er et kulturelt og religiøst sentrum. Naras mange historiske og religiøse skatter har ført til at byen har blitt en populær turistdestinasjon.

Nara er spesielt kjent for sine mange gamle buddhistiske templer og shintoistiske helligdommer. Todai-tempelet, som ble bygget på 700-tallet, er for eksempel en av verdens største bygninger i tre. Tempelet huser en berømt 16 meter høy Buddha-statue i bronse. Sørvest for byen ligger også Horyu-tempelet fra 600-tallet som på sin side er en av verdens eldste bygninger i tre.

De historiske monumentene i Nara ble oppført på UNESCOs verdensarvliste i 1998, mens Horyu-tempelområdet ble oppført allerede i 1993.

Byen er også kjent for de mange tamme rådyrene som anses som hellige og vandrer rundt i byen.

Byen er ellers et senter for handel og for utdanning. Nara har en rekke universiteter, blant annet et kvinneuniversitet som ble grunnlagt i 1908.

Historie

Nara var Japans første permanente hovedstad fra 710 til 784, da under navnet Heijō-kyō. Byen ble bygget etter mønster av den kinesiske byen Chang'an, med templer, palasser, bygninger og gater anlagt i et rutenett. Den såkalte nara-perioden var kort, men utgjorde en blomstringstid for kinesisk innflytelse og for buddhisme. De buddhistiske templene fikk imidlertid etter hvert så stor politisk innflytelse at hovedstaden ble flyttet i 784, først til Nagaoka og så til Heian-Kyo (dagens Kyoto).

I ettertiden unngikk byen stort sett stridigheter og kamper, og mange av byens historiske bygninger er derfor bevart.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg