Kyoto, by i Japan, nær sørenden av Biwasjøen, 50 km nordøst for Osaka som den har vokst sammen med; 1 472 500 innb. (2006). Kyoto ligger ved Tokaido-jernbanen mellom Tokyo og Osaka. Byen er et administrasjonssenter og senter for landets kunstindustri, særlig berømt for silkeveverier, porselen, lakkarbeider, sølv, emalje osv. Moderne kjemisk, elektronisk og mekanisk industri ligger i byens utkanter, især i sør og vest. Den er videre Japans viktigste senter for engroshandel med tekstiler og konfeksjonsvarer, og et betydelig bank- og finanssenter.

Kyoto er også et viktig kultursenter med flere universiteter, bl.a. Kyoto-universitetet (grunnlagt 1897), det kristne Doshisha-universitetet (1875) og flere buddhistiske universiteter; nasjonalmuseum, kunstmuseum, bibliotek m.m.

Bybildet er en blanding av moderne funksjonell arkitektur og tradisjonell japansk bygningskunst. Det finnes en rekke praktfulle gamle bygninger, f.eks. shinto- og buddhist-templene og andre helligdommer. Det gamle keiserpalasset er blant de beste eksempler på tradisjonell japansk arkitektur, og Nijo-borgen (1603) er den mest berømte borg fra Tokugawa-shogunatet. Med sine mange slott og templer er Kyoto en av Japans største turistattraksjoner.

Silkeveveriene går tilbake til Kyotos grunnleggelse 794 e.Kr. Byen ble anlagt etter mønster av Kinas daværende hovedstad Changan, og bærer fremdeles preg av det. I over 1000 år – fra 794 til 1868 – var Kyoto Japans hovedstad og residens for den keiserlige familie. Etter den tid har byen mer eller mindre smeltet sammen med industribyene Osaka og Kobe.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.