Kyoto

Kinkakuji-tempelet (den gylne paviljong) i Kyoto. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /NTB Scanpix ※.

Kyoto er en by i Japan, nær sørenden av Biwasjøen, 50 kilometer nordøst for Osaka som den har vokst sammen med. Byen har 1 475 183 innbyggere (2015).

Kyoto ligger ved Tokaido-jernbanen mellom Tokyo og Osaka. Byen er et administrasjonssenter og senter for landets kunstindustri, særlig berømt for silkeveverier, porselen, lakkarbeider, sølv, emalje og så videre. Moderne kjemisk, elektronisk og mekanisk industri ligger i byens utkanter, især i sør og vest. Byen er videre Japans viktigste senter for engroshandel med tekstiler og konfeksjonsvarer, og et betydelig bank- og finanssenter.

Kyoto er også et viktig kultursenter med flere universiteter, blant annet Kyoto-universitetet (grunnlagt i 1897), det kristne Doshisha-universitetet (1875) og flere buddhistiske universiteter; nasjonalmuseum, kunstmuseum, bibliotek med mer.

Bybildet er en blanding av moderne funksjonell arkitektur og tradisjonell japansk bygningskunst. Det finnes en rekke praktfulle gamle bygninger, for eksempel shinto- og buddhist-templene og andre helligdommer. Det gamle keiserpalasset er blant de beste eksemplene på tradisjonell japansk arkitektur, og Nijo-borgen (1603) er den mest berømte borgen fra Tokugawa-shogunatet. Med sine mange slott og templer er Kyoto en av Japans største turistattraksjoner.

Historikk

Silkeveveriene går tilbake til Kyotos grunnleggelse i 794 evt. Byen ble anlagt etter mønster av Kinas daværende hovedstad Chang'an, og bærer fremdeles preg av det. I over 1000 år – fra 794 til 1868 – var Kyoto Japans hovedstad og residens for keiserfamilien. Etter den tid har byen mer eller mindre smeltet sammen med industribyene Osaka og Kobe.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg