Nanna (i norrøn mytologi)

Nanna må bli i Hel sammen med sin mann Balder, og de tar farvel med Hermod. Illustrasjon i boken "The Tragedy of the Norse Gods" av Ruth J. Pitt, utgitt i 1893.

Av .

Artikkelstart

Nanna er en gudinne, også kalt åsynje, i den norrøne mytologien. Hun er Balders hustru og bor med ham i hallen Breidablik, sammen har de sønnen Forsete. Nanna er følge Gylvaginning datter av åsen Nep, i diktet Hyndleljod beskrives hun imidlertid som datter av Nokkve.

Nanna i myten om Balders død

Nanna er ikke ofte nevnt i de bevarte kildene og mest informasjon om henne finnes i myten om Balders død som Snorre gjengir i Gylvaginning.

Nanna elsker sin mann Balder svært høyt, og når han dør sørger hun dypt. Sorgen hennes er så stor at hjertet hennes brister så hun dør når Balder begraves og hun ser at hans døde kropp legges i gravskipet. Æsene legger Nanna ved siden av Balder og de to blir brent sammen når likbålet tennes.

Nanna i Hel

Balder ser Nanna bade i skogen og blir forelsket. Illustrasjonen ble brukt i Frederik Winkel Horn's oversettelse av Saxo Grammaticus - Danmarks Krønike, i 1898.
Av .

Æsene sender Hermod til dødsriket for å forhandle med herskerinnen i dødsriket, Hel, om å sende Balder tilbake. Det går Hel med på, på betingelsen av at alle ting i verden vil gråte for Balder. Fordi Loke, forkledd som gammel kone, nekter å gråte, må Balder bli i dødsriket sammen med Nanna.

Balder og Nanna ber Hermod ta med gaver til æsene; Balder sender gullringen Draupne som Odin hadde gitt som gravgave tilbake til han, Nanna gir Frigg en kjole og andre gaver som vi ikke får vite hva er. I tillegg sender Nanna en ring til Friggs tjenestekvinne åsynjen Fulla.

Nanna som kongsdatter

En annen fremstilling av Nanna og myten om Balder og Hod finnes i Gesta danorum skrevet av den danske historikeren Saxo Grammaticus. Her blir fortellingen fremstilt som et heltesagn og Nanna beskrives som en menneskelig og vakker kongsdatter, tiltrukket av sin menneskelige fosterbror Hod. Balder, som Saxo omtaler som Odins sønn, og dermed guddommelig, ser Nanna bade i skogen og blir hodestups forelsket i henne. Balder og Hod kjemper om Nannas gunst, og det hele ender med at Hod dreper Balder.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Lind Idar, Norrøn mytologi fra A til Å.Oslo 2007. ISBN97-82.521-6564-7
  • Munch P.A. Norrøne gude- og heltesagn 1840- revidert utgave ved Haavardsholm, Jørgen 1996. ISBN: 8200226735
  • Saxo Grammaticus Danmarks krønike, oversatt av Fr. Winkel Horn.Bind III, Hød og Balder.
  • Snorri, Sturluson, Gylfaginning. Den gamle nordiske gudelære (Første del av Snorres Edda) oversatt av Finnur Jónsson 1902.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg