Islandsk tegning av Forsete fra 1600-tallet

Forsete er en av æsene i norrøn mytologi, sønn av Balder og Nanna. Han er rettens overvåker og megler i tvister, og bor i den gull- og sølvsmykkede tingsalen Glitne (norrønt 'den strålende'). Forsete assosieres med den frisiske guden Fosite.

Faktaboks

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (2)

skrev Solveig Joy

Hei!

Jeg er i det siste blitt veldig interessert i Norrøn mytologi og lurer på hvordan man skal uttale norrøne navn riktig. Jeg har lest om noen uttaleregler for norrønt språk generelt, men jeg har noen spesifikke spørsmål:

1. Hvordan uttales "Forsete"? Er det med å- eller o-lyd og kort eller lang vokallyd?
2. Er det riktig at "Loke" og "jotun" uttales "Låke" og "jåtun" med å-lyd (da det er "åpen o"?)

Hvis du kan henvise meg til noen gode kilder om uttale (jeg er ikke så god på å lese lydskrift, så gjerne kilder med lyd, his mulig), så hadde det vært helt supert!

Tusen takk og takk for veldig interessante tekster om norrøne guder og vesener.

Med vennlig hilsen,
Solveig Joy
Nyfunnet norrøn-entusiast

svarte Mari Paus

Hei! Så hyggelig at du har glede av artiklene i SNL. Disse spørsmålene tror jeg filologer er mest egnet til å svare på. Du kan se om du finner noe informasjon i kategorien om norrønt språk: https://snl.no/.taxonomy/501 . Hilsen Mari

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg