Oumou Sangaré
Oumou Sangaré på Oslo World 2021
Av /© Oslo World Music Festival.
Tomani Diabaté
Toumani Diabaté har brakt koramusikken fra Mali til et internasjonalet publikum.
Ali Farka Touré

Ali Farka Touré i 2005

Plasseringen av Mali mellom den arabiske verden i nord og Afrika sør for Sahara har fra gammelt av preget kulturen og musikklivet, som også reflekterer landets etniske mangfold.

Folkemusikk

De sterke folkemusikktradisjonene i Mali kan føres tilbake til Maliriket (cirka 1250 til cirka 1450) og de ulike mandingo-folkene. I Malirikets strengt hierarkiske samfunn hadde profesjonelle musikere, grioter (jali), en viktig posisjon med tilknytning til adel og øvrighet. Grioter er både historiefortellere og musikere, og har i dag en viktig posisjon i ritualer, seremonier og feiringer. Deres mest kjente instrumenter er balafon, kora og ngoni. Toumani Diabaté har bidratt til at koramusikken fra Mali har nådd et internasjonalt publikum.

Andre tradisjonelle instrumenter er trommer (blant annet djembe), bjeller, skrape- og rasleinstrumenter. Fulaniene i Mali bruker riti (enstrengs fele) og xalam (luttinstrument) i sin tradisjonsmusikk.

Populærmusikk

Artister fra Mali har hatt stor betydning for utviklingen av vestafrikansk populærmusikk og verdensmusikken. Blant disse er sangeren og gitaristen Ali Farka Touré og sangerne Salif Keita, Oumou Sangaré og Rokia Traoré. Gruppen Tinariwen ble internasjonalt kjent for sin ørkenblues, en stil basert på tuaregenes og berbernes tradisjonsmusikk og afrikansk populærmusikk.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg