Kuppelbygningen til Mount Stromlos 1,88 meter teleskop.
Kuppelbygningen til Mount Stromlos 1,88 meter teleskop.
Av .

Mount Stromlo og Siding Spring Observatories (MSSO) er et samlet observatorium som eies og styres av Australias nasjonale universitet (ANU).

Faktaboks

Uttale
mount strˈomlo-observatoriet

Mount Stromlo

The Commonwealth Solar Observatory ble bygget på Mount Stromlo i 1924, i 780 meters høyde over havet, cirka 10 km vest for Canberra. Det ble et viktig observatorium på den sydlige halvkule. Basert på et mindre solteleskop som var satt opp der allerede i 1911, som i 1928 ble erstattet med et 30 cm linseteleskop, ble virksomheten viet solobservasjoner. Aktiviteten ble etter hvert utvidet til å omfatte både sol- og stjerneobservasjoner. I 1953 ble det satt opp et speilteleskop med 1,88 meter apertur og deretter ble det tilført ytterligere to teleskoper med henholdsvis 0,76 og 1,27 meter hovedspeil.

Siding Spring

Teleskopbygninger til Siding Spring-observatoriet.
Teleskopbygninger til Siding Spring-observatoriet.
Av .

Lyseforurensning fra en stadig voksende bebyggelse i Canberra ble forstyrrende for observasjoner på nattehimmelen. Tidlig i 1960-årene ble det besluttet å flytte en vesentlig del av observasjonene til Siding Spring, 1165 meter over havet, på Mount Woodrat i Warrumbungle National Park, omkring 400 kilometer nord for Canberra. Med skyfrie og gunstige atmosfæriske forhold er Siding Spring observatorium Australias fremste senter for optiske og infrarøde astronomiske observasjoner.

Mount Stromlo and Siding Spring Observatories

Siding Springs Anglo-Australian Telescope (AAT).
Siding Springs Anglo-Australian Telescope (AAT).
Av .

Commonwealth Solar-observatoriet ble overtatt av Australias nasjonale universitet i 1957. Navnet ble da endret til Mount Stromlo Observatory og senere til nåværende Mount Stromlo and Siding Spring Observatories (MSSO).

Internasjonalt samarbeid

To av de største teleskopene på Siding Spring, et britisk 1,2 meter Schmidt-teleskop og 3,9 meter Anglo-Australian Telescope (AAT), ble realisert gjennom samarbeid mellom britiske og australske myndigheter. The Faulkes Telescope South, et 2,0 meter Ritchey-Chrétien-type teleskop, ble tatt i bruk I 2004. Det er identisk med Faulkes Telescope North på Haleakala, Hawaii og The Liverpool Telescope på La Palma. Alle disse tre opereres fjernstyrt. Et øvrig, betydelig antall spesialiserte teleskoper og instrumenter med apertur fra 0,45 til 2,3 meter, samt et radioteleskop med 22 meter antenne, eies og drives av samarbeidene institusjoner fra Storbritannia, Korea, USA, Polen, Ungarn, Tyskland, Russland og Sverige.

Skoler

Med hovedansvar for forskerutdannelse i astronomi og astrofysikk har ANU opprettet Research School of Astronomy & Astrophysics (RSAA). Undervisningen ledes fra Mount Stromlo mens den instrument-tekniske opplæringen i overveiende grad er basert på tilgang til teleskoper på Siding Spring.

Skogbranner

Flyfoto av Siding Spring-observatoriet.
Flyfoto av Siding Spring-observatoriet.
Av .

Under en skogbrann på Mount Stromlo 18. januar 2003 gikk alle instrumenter tapt sammen med laboratorier og bibliotek. Observatoriet er blitt gjenoppbygget til et senter for undervisning og forskning, samt med ansvar for utvikling av rom-instrumenter ved et Advanced Instrumental Technology Center (AITC). 13. januar 2013 ble også Siding Spring utsatt for skogbrann, men uten at førte til vesentlige problemer for teleskopene og observatoriet forøvrig.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg