Nordisk optisk teleskop. Av . CC BY NC SA 3.0

Nordisk Optisk Teleskop

Bildet er tatt under monteringen av NOT i 1989 og illustrerer teleskopets altasimut-montering.
Av .
Nordisk Optisk Teleskop på Roque de los Muchachos, La Palma.
Av .

Artikkelstart

Nordisk Optisk Teleskop (NOT) er et speilteleskop som befinner seg på La Palma, Kanariøyene. Teleskopet måler 2,56 meter i diameter, og det befinner seg 2426 moh. i fjellområdet på Roque de los Muchachos. Teleskopet ble tatt i bruk i 1989 og er et nordisk samarbeidsprosjekt.

Faktaboks

Også kjent som

Nordic Optical Telescope, NOT

NOT er et moderne teleskop med i alt fire alternative hovedinstrumenter som dekker krevende, spesielle behov for ulike observasjonsoppgaver. Det omfatter høyoppløsnings-CCD-kameraer, spektrografer og polarimetre som kan registrere stråling over det tilgjengelig spektrum, fra ultrafiolett, til synlig lys og infrarødt.

Plassering

Etter omfattende undersøkelser utført av europeiske astronomer ble det tidlig i 1980-årene fastslått at de vestligste Kanariøyene bød på spesielt gode atmosfæriske forhold for astronomiske observasjoner. Det førte til at Roque de los Muchachos ble valgt for NOT.

Bygging og organisering

NOT ble finansiert, bygget og tatt i bruk i 1989 av de nordiske landene Danmark, Finland, Norge og Sverige. Planleggingen og gjennomføringen ble organisert gjennom Nordic Optical Telescope Scientific Association (NOTSA). I 1997 ble også Island medlem i NOTSA.

NOTSA er tilsluttet det spansk-internasjonale samarbeidet med de øvrige 2 – 4 m diameter teleskopene på Roque de los Muchachos. Det omfatter blant annet utveksling av bruk og observasjonstid mellom de forskjellige observatoriene og innebærer bedre utnyttelse av de ulike teleskopenes tekniske egenskaper og muligheter. Driften og samarbeidet mellom samtlige observatorier koordineres og videreutvikles gjennom de europeiske forskningsrådene samarbeidsnettverk ASTRONET.

Teleskop og instrumenter

Tegningen illustrerer strålegangen mellom de to bildedannende speilflatene i den Ritchey-Chrétien optiske løsningen.
Av .

NOT er et moderne teleskop med stor bildeskarphet og dekker et bredt synsfelt. Det er basert på en Ritchey-Chrétien optisk løsning hvor det to bildedannende speilflatene har hyperbolske profiler. Teleskopets meget høye optisk kvalitet sikres gjennom aktiv kontroll og stabilisering av primærspeilets form.

NOT er basert på en altasimut-montering med to gjensidige vinkelrette bevegelige akser, en vertikal og den andre horisontal. Stabil retning mot et astronomisk objekt på himmelen fås ved kombinert bevegelse av teleskopet om den vertikale (asimut) og horisontale akse.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg