Monumentum Ancyranum er en innskrift på latin med gresk oversettelse på veggene i tempelet for den første romerske keiseren, Augustus, i Ankyra (moderne Ankara) i Lilleasia. Den ble funnet 1555 av Ogier Ghiselin de Busbecq og er en kopi av den beretningen keiser Augustus selv forfattet om sine bedrifter og sin regjeringsvirksomhet, oppstilt på bronsetavler foran hans gravmæle i Roma.

Teksten ble antagelig skrevet i år 13 evt., men endelig redigert etter keiserens død og er nå kjent som Res Gestae Divi Augusti («Den guddommelige Augustus' gjerninger»). Originalen er gått tapt, men ved å sammenholde den latinske og greske teksten og fragmenter av andre kopier, særlig funn man i 1914 gjorde i Antiochia i Pisidiahar (kjent som Monumentum Antiochenum), har man en tilnærmet fullstendig tekst. Monumentum Ancyranum er den mest berømte av alle innskrifter fra antikken.

Teksten er trukket fram som typisk for den augusteiske propaganda, hvor verken motstandere eller medhjelpere nevnes med navn eller verdiges en aktiv part i fortellingen, og hvor Augustus betydning overdrives og fremstillingen er ensidig, men ikke noe er direkte feil.

Teksten finnes oversatt til en rekke språk, deriblant flere utgaver på engelsk tilgjengelig på nettet og til dansk ved Rudi Thomsen (i Det Augustæiske Prinsipat, 1963), men er ikke publisert på norsk.  

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.