Monumentum Ancyranum

Restene av Augustus' tempel i Ankara, der innskriften er risset inn på veggene.
Av .
Lisens: Public domain

Monumentum Ancyranum er en innskrift på latin med gresk oversettelse på veggene i tempelet for den første romerske keiseren, Augustus, i Ankyra (moderne Ankara) i Lilleasia. Den ble funnet 1555 av Ogier Ghiselin de Busbecq og er en kopi av den beretningen keiser Augustus selv forfattet om sine bedrifter og sin regjeringsvirksomhet, oppstilt på bronsetavler foran hans gravmæle i Roma.

Faktaboks

Uttale
monumˈentum ancyrˈanum
Også kjent som

Res Gestae Divi Augusti

Teksten ble antagelig skrevet i år 13 evt., men endelig redigert etter keiserens død og er nå kjent som Res Gestae Divi Augusti (Den guddommelige Augustus' bragder). Originalen er gått tapt, men ved å sammenholde den latinske og greske teksten og fragmenter av andre kopier, særlig funn man i 1914 gjorde i Antiochia i Pisidiahar (kjent som Monumentum Antiochenum), har man en tilnærmet fullstendig tekst. Monumentum Ancyranum er den mest berømte av alle innskrifter fra antikken.

Teksten er trukket fram som typisk for den augusteiske propaganda, hvor verken motstandere eller medhjelpere nevnes med navn eller verdiges en aktiv part i fortellingen, og hvor Augustus betydning overdrives og fremstillingen er ensidig, men ikke noe er direkte feil.

Teksten er oversatt til norsk med tittelen Den guddommelige Augustus' bragder ved Hilde Brendeford Andreassen i 2020. Den er også oversatt til en rekke språk, deriblant flere utgaver på engelsk og til dansk ved Rudi Thomsen i Det Augustæiske Prinsipat i 1963.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg