Marsmarken

Pantheon i er blant de best bevarte antikke bygningene på Marsmarken.

Av /NTB Scanpix ※.
Augustus' mausoleum, keiserens gravmæle, er blant de antikke bygningene på Marsmarken.

Artikkelstart

Marsmarken er et område i Roma som er kjent for sine mange antikke fornminner. Det ligger der Tiberen lager en løkke nord for Kapitolhøyden, vest for en av Romas hovedgater, Via del Corso (antikkens Via Lata, senere Via Flaminia).

Faktaboks

Også kjent som

latin Campus Martius

italiensk Campo Marzio

I dag utgjør Marsmarken en viktig del av Romas sentrum, med en tett befolkning, og preget av en blandet arkitektur fra middelalderen og renessansen, da området utgjorde byens sentrum. De antikke bygningene og monumentene ligger tett, og den nåværende byplanen er påvirket av den antikke topografien.

Historie

Modell av hvordan Marsmarken kan ha sett ut i antikken.

Området var opprinnelig en ubebodd myr utenfor bymurene, som den romerske hæren brukte som øvelsesområde. I den romerske republikken bruktes området som forsamlingsplass for borgerne ved avstemninger og folketelling (census). Ludi Saeculares, de sekulære idrettslekene, utspilte seg også her. Alteret for krigsguden Mars var det viktigste landemerket på Marsmarken. Det forekom også gravmæler for byens velgjørere.

Det var først med keiser Augustus (keiser fra 27 fvt. til 14 evt.) at det store byggeprogrammet på Marsmarken begynte. Augustus plan for området omfattet foruten mausoleet det monumentale soluret i form av en obelisk (nå på Piazza Montecitorio), og det berømte fredsalteret, Ara Pacis. Byggeprogrammet skulle feire Augustus’ seier i borgerkrigen og hans status som landsfader og fredsbringer. I den augusteiske propagandaen fremstår han som grunnleggeren av en ny tid, saeculum aureum, den gylne tidsalderen. Marsmarken var som bydel et av de fremste bevisene på Augustus' gudegitte rett til tronen.

Fra 300-tallet til 600-tallet sank Romas befolkning, og bylivet ble forandret. De største, offentlige bygningene mistet sin betydning, og ble lokaler for mindre og alternative funksjoner, som kirker, overnattingssteder, taverner, kjøpmannsboder og markedsplasser.

Arkeologi

Blant de best bevarte bygninger og monumenter fra antikken er Pantheon, Augustus’ mausoleum, Marcus Aurelius-søylen, de republikanske templene på Largo Argentina og Marcellusteateret. I tillegg er det rester etter flere templer, blant annet Hadrians tempel, badeanlegg og boligblokker.

Det ligger også en rekke museer med antikk kunst og klassisk arkeologiske gjenstander på Marsmarken.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Claridge, A. 1998. Rome. Oxford Archaeological Guides, Oxford og New York.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg