Mols Bjerge

Myr i Mols Bjerge Nasjonalpark i Danmark.
Utsikt fra Trehøje i Mols Bjerge sørover mot Ebeltoft Vig og Helgenæs.
Mols Berge
Lisens: CC BY NC SA 3.0

Artikkelstart

Mols Bjerge er en nasjonalpark og et storslått istidslandskap, med daler og kløfter gravet ut av smeltevann og regnvann, og med amfilignende hull som oppsto når begravde isklumper smeltet og fikk bakken omkring til å falle sammen.Tinghulen har blitt til på denne måten og har fått navn fordi den var tingsted for de tre sogn som har et felles grensepunkt akkurat der.

Menneskene bosatte seg tidlig i Mols Bjerge, det forteller gravhauger og gamle åkrer om. Like nordøst for landsbyen Knebel ligger Poskær Stenhus, en av Danmarks mest imponerende dysser, en steinaldergrav som ble fredet i 1860.

Allerede i steinalderen begynte man å rydde og dyrke jord i Mols Bjerge. Den porøse bakken lot seg bearbeide med den tidens primitive redskaper. Bakken ble dyrket noen få år i strekk, og når den var utpint, måtte de pløye opp nye arealer. Den gamle åkeren lot de gro igjen og bli beitemark.

Eika kom til Danmark like etter istiden, og uten menneskets påvirkning ville Mols Bjerge fortsatt være dekket av tette eikeskoger. Et eiketre er levested for omkring 800 ulike små dyr, kryp, insekter, moser og lav, og er dermed også viktig for insektspisende fugler som spetter og meiser. Trefelling til husbygging og brensel, samt husdyrenes gressing betød at skogen nærmest forsvant. I 1688 sto bare tre små skogholt tilbake.

Mols Bjerge ble tidlig nedlagt som landbruksareal, allerede på 1700-tallet opphørte dyrkingen helt i de områdene som var dårligst egnet. Kratt fikk vokse og utvikle seg til ny løvskog, selv om det totale inntrykket av Mols Bjerge fortsatt var temmelig skogløst. I 1881 ble det tatt initiativ til å plante bartrær.

I dag er Mols Bjerge en av Danmarks nasjonalparker, på grunn av et enestående landskap og mangfoldig natur. Området har en svært rik kulturarv med fortidsminner, møller, borganlegg og landsbymiljøer, samt den gamle kjøpstaden Ebeltoft.

Når det er snø i Mols Bjerge blir det gjerne preparert skiløyper her. Det beste utgangspunktet for en vellykket skitur finnes ved Agri Bavnehøj, der det er en parkeringsplass. Løypekart finnes på turistkontoret i Ebeltoft.

Sammenlignet med andre områder i Danmark, er Mols Bjerge et nedbørsfattig område.

Agri Bavnehøj (137 meter over havet) er det høyeste punktet i Mols Bjerge, har vid utsikt over Molslandet med åser, bakker, viker og bukter, over heder og skoger. Utsikten karakteriseres av mange som den flotteste i hele Danmark. Toppen ligger like øst for landsbyen Agri, der Gadekæret, som skal være Danmarks høyest beliggende innsjø (97 meter over havet) ligger.

Sagnet forteller at et troll fra Helgenæs reiste nordover til Djursland for å hente sand. På hjemveien gikk det hull i sekken og han mistet en klatt som ble til Agri Bavnehøj. Et annet sted skal han ha mistet tre klatter som ble Trehøje. Og det han fikk med seg hjem, ble Ellemandsbjerget. Dette er bare 59 meter høyt, så det kan virke som om han mistet mesteparten i Mols Bjerge.

Stabelhøjene (135 og 133 meter over havet )er gravhauger fra bronsealderen, ligger rett nord for Agri Bavnehøj, er fredet og har aldri blitt undersøkt.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg