Faktaboks

Mohammed bin Salmam Al Saud
Født
31. august 1985, Jeddah
Mohammed bin Salman
Kronprins Mohammed bin Salman er Saudi-Arabias mektigste mann.
Av /TT.

Mohammed bin Salman Al Saud er en saudiarabisk prins og politiker. Fra 2022 er han Saudi-Arabias statsminister, og han regnes som landets reelle leder. Siden 2017 har han vært kronprins, og dermed tronarving etter faren, kong Salman bin Abdulaziz Al Saud. Mohammed bin Salman refereres ofte til ved initialene MbS.

Bakgrunn

Mohammed bin Salman har en bachelorgrad i rettsvitenskap fra Kong Saud-universitetet i Riyadh. Etter endt utdanning var han i flere år aktiv i næringslivet, før han startet sin politiske karriere.

I 2008 giftet han seg med prinsesse Sarah bint Mashoor bin Abdulaziz Al Saud. Sammen har de fire barn.

Politisk karriere

Mohammed bin Salman startet sin politiske karriere i 2007 som rådgiver for ministerrådet, før han ble rådgiver for sin far da han var guvernør i Riyadh i 2009. Han fulgte faren som rådgiver etter hvert som han steg i gradene.

Da Nayef bin Abdulaziz døde i 2012, ble hans bror Salman bin Abdulaziz Al Saud utnevnt til kronprins. Mohammed bin Salman ble farens, den nye kronprinsens, spesialrådgiver året etter.

Da faren overtok tronen som konge av Saudi-Arabia i 2015, ble prins Mohammed forsvarsminister, en stilling han holdt frem til 2022. Han ble i 2015 også utnevnt til generalsekretær for det kongelige hoff. Senere samme år ble han utnevnt til visekronprins.

Mohammed bin Salman ble deretter utnevnt til kronprins ved kongelig ordre 21. juni 2017, og etterfulgte da Muhammad bin Nayef, som ble avsatt. Dermed fikk Saudi-Arabia sin yngste kronprins noen gang, og utnevnelsen indikerte et generasjonsskifte i den saudiske ledelsen. Hans far, kong Salman bin Abdulaziz, var 80 år da han ble innsatt i 2015.

I 2022 ble Mohammed bin Salman utnevnt til statsminister. Stillingen som statsminister er tradisjonelt holdt av kongen, og var holdt av kong Salman fra 2015 til 2022. Utnevnelsen av Mohammed bin Salman som statsminister innebærer et unntak fra Saudi Arabias forfatning, som spesifiserer at kongen samtidig er statsminister i landet.

Politiske prioriteringer

Som forsvarsminister har Mohammed bin Salman iverksatt krigen mot Houti-militsen i Jemen, gjennom den flernasjonale Operation Decisive Storm. Han har også samlet islamske stater i en koalisjon mot terrorisme. Saudi-Arabia er kjent for å være aktiv også i krigen i Syria, der landet støtter grupper som kjemper mot regjeringen. Han er kjent for å ha etablert gode kontakter med regjeringen til USAs president Donald Trump (2017–2021), som gjorde sitt aller første utenlandsbesøk som president til nettopp Saudi-Arabia 20. mai 2017. Samtidig har Saudi-Arabias relasjoner til en rekke andre land, særlig Qatar og Canada, blitt forverret.

Mohammed bin Salman har også, som leder for Rådet for økonomi og utvikling, spilt en viktig rolle i den økonomiske politikken. Han har blant annet vært ansvarlig for Saudi-Arabias strategi «Saudi Vision 2030» og anses som arkitekten bak landets nye energipolitikk, inklusive planer for å privatisere oljeselskapet Saudi Aramco. Dette inngår i hans politikk for privatisering og diversifisering. 4. november 2017 ble et stort antall prominente saudiere satt i arrest i luksushotellet Ritz Carlton i Riyadh, etter ordre fra en nyopprettet antikorrupsjonskomité ledet av kronprinsen.

Kronprinsen står også bak en rekke sosiale reformer, inkludert å begrense myndigheten til det religiøse politiet, opprette et underholdningsdirektorat og oppheve forbudet for kvinner mot å kjøre bil. Han er derfor raskt blitt Saudi-Arabias ansikt utad og fremstilles som en reformator. Samtidig blir han kraftig kritisert av dissidenter og menneskerettighetsaktivister for å dra landet i en mer autoritær retning.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg