Faktaboks

Miri
Uttale
mˈiri

Miri er en by i Malaysia, i delstaten Sarawak, på nordkysten av øya Borneo, 35 kilometer fra grensen mot Brunei. Byen har 360 000 innbyggere (2018) og er Sarawaks nest største by etter Kuching. Miri ble grunnlagt i 1910 i forbindelse med Shells oljeboringsvirksomhet.

Næringsliv og transport

Miri er et senter for Sarawaks oljeindustri. Oljeproduksjonen foregår både på land og offshore og er av stor betydning for byens økonomi. Det er et oljeraffineri 11 kilometer nord for byen og flere palmeoljeplantasjer i omegnen. Miri havn er utskipningshavn for olje, samt tømmer og palmeolje. Flere rederier har cruiseskip som anløper Miri. I havnen er det også flere skipsverft. Motorveien mellom Kota Kinabalu i Sabah og Kuching går gjennom Miri. Det er en flyplass 11 kilometer sør for byen.

Turisme er en annen viktig næringsgren, spesielt fordi Miri er utgangspunkt for besøk til fire nasjonalparker i omegnen:

  • Gunung Mulu nasjonalpark ble etablert i 1974 og oppført på UNESCOs verdensarvliste i 2000 (se artikkelen Sarawak). Nasjonalparken er 106 kilometer øst for Miri, hvorfra det går fly til landsbyen Mulu. Det er også mulig å reise til nasjonalparken med en elvebåt.
  • Lambir Hills nasjonalpark er 32 kilometer sørøst for Miri.
  • Niah nasjonalpark er 80 kilometer sør for Miri.
  • Miri-Sibuti korallrev nasjonalpark har et areal på 186 930 hektar. Det går ferge fra Miri havn.

Kultur og kunnskap

I Miri er det et petroleummuseum. Muséet er på det stedet der Shell boret den første oljebrønn i 1910. Det er et universitet og en teknisk høyskole i Miri.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg