Minna Canth

Faktaboks

Minna Canth
født Ulrika Wilhelmina Johnsson
Født
19. mars 1844, Tammerfors
Død
12. mai 1897, Kuopio
Minna Canth var Finlands første betydelige kvinnelige forfatter.

Artikkelstart

Minna Canth var en finsk forfatter; hun var den første betydelige kvinnelige forfatteren i Finland. Hun er ved siden av Juhani Aho den fremste representant for den unge, finskspråklige litteratur i 1880–1890-årene.

Inspirert av Ibsen

Canth ble enke i 35-årsalderen med sju barn, flyttet til Kuopio og overtok sin fars forretning.

Sin egentlige forfattervirksomhet begynte hun med skuespillene Murtovarkaus (Innbruddstyveriet, 1882) og Roinilan talossa (På Roinila gård, 1883), begge er folkelivsskildringer skrevet i romantisk stil. Hun gikk siden over til realistiske skildringer og kjempet for kvinnesaken blant annet i skuespillene Työmiehen vaimo (Arbeiderens hustru, 1885), skrevet under innflytelse av norske diktere, særlig Ibsen, Kovan onnen lapsia (Ulykkesbarn, 1888), og novellene Hanna (1886), Köyhää kansaa (Fattigfolk, 1886) og Kauppa-Lopo (1889).

Psykologi

Med Papin perhe (Prestens familie, 1891) begynte en ny periode i hennes diktning. Den psykologiske interessen trer sterkere frem, og hennes livssyn blir mer forsonlig. Dette fremgår i Sylvia (1893), og i Anna Liisa (1895); den første virker påvirket av Ibsen, den andre av Tolstoj. Hun hadde en utpreget dramatisk begavelse, men var ofte mer opptatt av ideene enn av den kunstneriske form.

Siden 2003 feires Minna Canth-dagen på hennes fødselsdag 19. mars.

Oversettelser

På norsk finnes bare én novelle av henne, i antologien Finland forteller (1982); på svensk finnes flere av hennes bøker.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg