Minna Canth var Finlands første betydelige kvinnelige forfatter.

Minna Canth av Ukjent. Falt i det fri (Public domain)

Minna Canth var en finsk forfatter; hun var den første betydelige kvinnelige forfatteren i Finland. Hun er ved siden av Juhani Aho den fremste representant for den unge, finskspråklige litteratur i 1880–1890-årene.

Canth ble enke i 35-årsalderen med sju barn, flyttet til Kuopio og overtok sin fars forretning.

Sin egentlige forfattervirksomhet begynte hun med skuespillene Murtovarkaus (Innbruddstyveriet, 1882) og Roinilan talossa (På Roinila gård, 1883), begge er folkelivsskildringer skrevet i romantisk stil. Hun gikk siden over til realistiske skildringer og kjempet for kvinnesaken blant annet i skuespillene Työmiehen vaimo (Arbeiderens hustru, 1885), skrevet under innflytelse av norske diktere, særlig Ibsen, Kovan onnen lapsia (Ulykkesbarn, 1888), og novellene Hanna (1886), Köyhää kansaa (Fattigfolk, 1886) og Kauppa-Lopo (1889).

Med Papin perhe (Prestens familie, 1891) begynte en ny periode i hennes diktning. Den psykologiske interessen trer sterkere frem, og hennes livssyn blir mer forsonlig. Dette fremgår i Sylvia (1893), og i Anna Liisa (1895); den første virker påvirket av Ibsen, den andre av Tolstoj. Hun hadde en utpreget dramatisk begavelse, men var ofte mer opptatt av ideene enn av den kunstneriske form.

Siden 2003 feires Minna Canth-dagen på hennes fødselsdag 19. mars.

På norsk finnes bare én novelle av henne, i antologien Finland forteller (1982); på svensk finnes flere av hennes bøker.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.