Kuipio er en bykommune i Finland, i landskapet Norra Savolax, beliggende på en landtange i innsjøen Kallavesi. Kommunen har 112 160 innbyggere i 2015, et landareal på 1730 kvadratkilometer og er enspråklig finsk.

I tettstedet Maaninka finnes Finlands høyeste, frie fossefall. Korkeakoski har et fall på 46 meter.

Kuopio er handels- og kultursenter for de indre delene av Finland, med mange administrative funksjoner. Her er erkebispesete for den gresk-ortodokse kirken og bispesete for den lutherske kirken. Videre finnes naturvitenskapelig og kulturhistorisk museum og universitet. Årlig arrangeres musikk- og dansefestival i juni.

Industrien har vekt på sagbruks- og trevareindustri, næringsmiddel- og tekstilindustri og et stort antall av bedriftene er eksportbedrifter. Kommunen er et turiststed konsentrert om vintersesongen. 

Kuopio ble allerede på 1500-tallet en viktig handelsplass, der den første kirken ble oppført mellom 1549 og 1552. Kuopios grunnlegger var den svenske adelsmannen Per Brahe, som i 1652 anla en by på Kuipioneset, landtangen i Kallavesi. 

Kuopio har regelmessige, brede gater og overveiende lav trehusbebyggelse. Samfunnet viste seg å være lite bærekraftig og mistet bystatusen i 1678. Byen forble ubetydelig i mange år men blomstret opp på slutten av 1700-tallet under Gustav 3.

Avgjørende betydning fikk anleggelsen av Saima kanal i 1856 mellom innsjøen Saimen og Finskebukta, og Kuopio ble raskt regionens kommersielle og kulturelle sentrum. Kanalen ble tapt til Sovjetunionen i 1944, men i 1968 åpnet en ny kanal som har blitt den viktigste forbindelsen til havet i dette området.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.