Kuopio

Den gammel trehusbebyggelsen setter preg på Kuopio. Byen har brede gater og overveiende lav trehusbebyggelse.
Av .
Lisens: CC BY 2.0

Kuipio er en bykommune i Finland, i landskapet Norra Savolax, beliggende på en landtange i innsjøen Kallavesi. Kommunen har 112 160 innbyggere i 2015, et landareal på 1730 kvadratkilometer og er enspråklig finsk.

Faktaboks

Uttale
kˈoːåpiå

I tettstedet Maaninka finnes Finlands høyeste, frie fossefall. Korkeakoski har et fall på 46 meter.

Kultur og administrasjon

Kuopio er handels- og kultursenter for de indre delene av Finland, med mange administrative funksjoner. Her er erkebispesete for den gresk-ortodokse kirken og bispesete for den lutherske kirken. Videre finnes naturvitenskapelig og kulturhistorisk museum og universitet. Årlig arrangeres musikk- og dansefestival i juni.

Næringsliv

Industrien har vekt på sagbruks- og trevareindustri, næringsmiddel- og tekstilindustri og et stort antall av bedriftene er eksportbedrifter. Kommunen er et turiststed konsentrert om vintersesongen.

Historie

Kuopio ble allerede på 1500-tallet en viktig handelsplass, der den første kirken ble oppført mellom 1549 og 1552. Kuopios grunnlegger var den svenske adelsmannen Per Brahe, som i 1652 anla en by på Kuipioneset, landtangen i Kallavesi.

Kuopio har regelmessige, brede gater og overveiende lav trehusbebyggelse. Samfunnet viste seg å være lite bærekraftig og mistet bystatusen i 1678. Byen forble ubetydelig i mange år men blomstret opp på slutten av 1700-tallet under Gustav 3.

Avgjørende betydning fikk anleggelsen av Saima kanal i 1856 mellom innsjøen Saimen og Finskebukta, og Kuopio ble raskt regionens kommersielle og kulturelle sentrum. Kanalen ble tapt til Sovjetunionen i 1944, men i 1968 åpnet en ny kanal som har blitt den viktigste forbindelsen til havet i dette området.

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg