Faktaboks

Kuopio
Uttale
kˈoːåpiå
Kuopio
Den gammel trehusbebyggelsen setter preg på Kuopio. Byen har brede gater og overveiende lav trehusbebyggelse.
Av .
Lisens: CC BY 2.0
Kuopio
Kuopio ligger ved innsjøen Kallavesi.
Av .
Lisens: CC BY SA 4.0

Kuipio er en bykommune i Finland, i landskapet Norra Savolax, beliggende på en landtange i innsjøen Kallavesi. Kommunen har 112 160 innbyggere i 2015, et landareal på 1730 kvadratkilometer og er enspråklig finsk.

I tettstedet Maaninka finnes Finlands høyeste, frie fossefall. Korkeakoski har et fall på 46 meter.

Kultur og administrasjon

Kuopio er handels- og kultursenter for de indre delene av Finland, med mange administrative funksjoner. Her er erkebispesete for den gresk-ortodokse kirken og bispesete for den lutherske kirken. Videre finnes naturvitenskapelig og kulturhistorisk museum og universitet. Årlig arrangeres musikk- og dansefestival i juni.

Næringsliv

Industrien har vekt på sagbruks- og trevareindustri, næringsmiddel- og tekstilindustri og et stort antall av bedriftene er eksportbedrifter. Kommunen er et turiststed konsentrert om vintersesongen.

Historie

Kuopio ble allerede på 1500-tallet en viktig handelsplass, der den første kirken ble oppført mellom 1549 og 1552. Kuopios grunnlegger var den svenske adelsmannen Per Brahe, som i 1652 anla en by på Kuipioneset, landtangen i Kallavesi.

Kuopio har regelmessige, brede gater og overveiende lav trehusbebyggelse. Samfunnet viste seg å være lite bærekraftig og mistet bystatusen i 1678. Byen forble ubetydelig i mange år men blomstret opp på slutten av 1700-tallet under Gustav 3.

Avgjørende betydning fikk anleggelsen av Saima kanal i 1856 mellom innsjøen Saimen og Finskebukta, og Kuopio ble raskt regionens kommersielle og kulturelle sentrum. Kanalen ble tapt til Sovjetunionen i 1944, men i 1968 åpnet en ny kanal som har blitt den viktigste forbindelsen til havet i dette området.

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg