Nordre Trondhjems Amt var et amt opprettet i 1804 ved deling av daværende Trondhjems Amt i henholdsvis Nordre Trondhjems Amt og Søndre Trondhjems Amt, svarende til de tidligere fylkene Nord-Trøndelag og Sør-Trøndelag. Nordre Trondhjems Amt endret i 1919 navn til Nord-Trøndelag fylke.

Den første amtmannen, Caspar Conrad Rafn, hadde sete i Verdal, i henhold til den kongelige instruksen. Hans etterfølger Christen Elster bosatte seg på Inderøy, og fra 1818 til 1894 var Sund gård på Inderøy amtets «administrasjonssenter». Da Anton Qvam tiltrådte i 1894 bodde han på gården Gjævran i Egge (nå i Steinkjer), og tok embetet med seg dit. Fylkesmannsboligen «Eggeli», ble tegnet av arkitekt Axel Guldahl, Trondheim og bygget i 1919 under ledelse av daværende fylkesmann Halvor Bache Guldahl. Eggeli var inntil 1945 både embetsbolig og kontorer. Fra 1945 hadde fylkesmannen kontorer i Steinkjer sentrum. Arbeidet med å flytte embetslokalene fra en landlig beliggende embetsgård og inn i bymessige strøk kan sees som en del av en større urbaniseringsprosess i samfunnet.

Fylkestingene i de to fylkene vedtok 2016 å gå sammen igjen til ett fylke med virkning fra 2018.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg